Реклама / Ads
7| 2655 |31.05.2024 НОВИНИ

Крайнодесните евродепутати ще надминат ЕНП в следващия парламент. Как ще се обединят - въпрос във въздуха

.
Източник: личен архив
Депутатите от крайнодесните партии изглежда ще надминат по брой тези от дясноцентристката Европейска народна партия на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след изборите следващата седмица, сочат проучванията.
 

Европейските консерватори и реформисти (ECR) и Идентичност и демокрация (ID) - двете основни десни групировки - се борят за общо 144 места.

 

Има и други партии в комбинацията, като Алтернатива за Германия, за която се очаква да спечели 16 места, и Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан, която е на опашка за 10. Френската Реконкиста има пет места, полската Конфедерация - шест и Българската прокремълска партия Възраждане на три.

 

Това довежда прогнозата на крайнодесните евродепутати до 184, пише Politico.


Анкета на изборите за европейски парламент


.

Как тези крайнодесни евродепутати ще се обединят след изборите все още е въпрос, който седи във въздуха.

 

Френската Марин льо Пен (Национален митинг) ухажва италианския премиер Джорджия Мелони да формира крайнодясна супергрупа в парламента и да стане едно от водещите политически семейства в Европа.

 

Предвижда се Националното събрание да се превърне в най-голямата национална партия в групата ID, докато Братята на Мелони от Италия са на път да станат най-голямата национална партия в ECR.

 

Мелони каза, че е отворена за сътрудничество с всякакви десни партии, но също така получи предложение да се обедини с ЕНП на Фон дер Лайен. Едва миналата седмица "Алтернатива за Германия" беше изхвърлена от ИД с голяма фанфара.







Проукраинските членове на ECR се отказаха от идеята Fidesz на Орбан да се присъедини към тяхната група. Други, като белгийския Нов фламандски алианс, вече поставиха под въпрос членството на унгарската партия в ECR.

 

Групите ID и ECR дори сега са далеч от монолитен блок, като членовете често гласуват срещу мнозинството - подчертавайки, че групите, чиито партии-членове се определят от националните интереси и суверенитет, не може да се очаква да гласуват заедно по всеки въпрос.

 

Вместо това президентът на National Rally Джордан Бардела каза, че се надява да постигне „блокиращо малцинство“ по конкретни файлове.

 

Заглавието, преводът и редакцията са на ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2589 |31.05.2024 Столтенберг: Украйна има право на самозащита! Това включва и правото да нанася удари по военни цели в Русия . 2| 2551 |31.05.2024 Дебора преди делото: Музиката ми дава сили и енергия. Мисля, че съм готова да се изправя пред съда днес . 0| 2667 |31.05.2024 Тяло на жена изплува на плаж във Варна . 0| 4127 |31.05.2024 Лятото - златна мина за крадците. Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads