Реклама / Ads
6| 6448 |27.08.2020 НОВИНИ

Красен Станчев: Искат да бетонират прокуратурата като политически орган

.
Красен Станчеl Източник: БГНЕС
С предложените промени в конституцията се бетонира основният недостатък на сегашната уредба - прокуратурата става политически орган. Разрушават се и основите на вече формираната демокрация.
 

Това заяви пред БНР икономистът Красен Станчев - депутат от VII Велико народно събрание. Той е поредният експерт, който твърди, че с предложения проект от страна на управляващите, ГЕРБ се опитват да печелят време.

 

"Много са ясни разликите между времето преди VII ВНС и сега. Както написа Веселина Седларска, когато натиснем на компютъра копчето за рестарт, той дава същото - всъщност не е същото, а по-лошо", посочи Станчев.

 

По думите му тогава е имало нужда да бъдат решени няколко проблема - разделението на властите, въвеждане на плурализъм, да се определят правата на собственост и неща, свързани със защитата на правата на отделния човек и на различните съсловия в България и припомни:

 

“През 1991-ва година приемането на Конституцията е било начало на нещо, а сега е в края на един мандат, което много напомня на поведението, известно в практиката на страните от бившия Съветски съюз”.

 

“"Без да се засяга онова, което вече е направено, дори то се влошава по няколко начина. Първият е, че се бетонира основният недостатък в сегашната уредба - прокуратурата става политически орган. Другото нещо, което се прави, е да се разрушат основите на вече формираната демокрация - първият начин е технически, като това става, като главата за правата на гражданите се поставя накрая в Конституцията, вторият начин за това е с намаляването два пъти на броя на депутатите, което намалява два пъти опосредствеността на достъпа на гражданите към държавните органи. Така два пъти се намаляват и разходите за подкупване на народните представители", категоричен беше още иконмистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5301 |26.08.2020 Гешев: Нямаме отношение по темата с Конституцията. Ако поискат становище - ще дадем . 8| 7058 |20.08.2020 Синдикати искат спешна среща с Борисов. Плашат с протести . 7| 5462 |20.08.2020 Синдикати искат среща с Борисов заради „Мини Марица-изток“, плашат с протести . 2| 4972 |20.08.2020 Протест на превозвачи и земеделци на ГКПП „Илинден“, искат отварянето на пункта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads