Реклама / Ads
5| 11406 |13.09.2024 НОВИНИ

Красен Станчев: Когато влезем в еврозоната, минималните задължителни резерви ще паднат и ще се освободи ресурс на банките

.
Доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика Източник: Стопкадър: NOVA NEWS
БНБ реши максималният срок на договор за ипотечен кредит да е 30 г. Решението влиза в сила от 1 октомври. Съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускане следва да е не повече от 85%.
 

То се изчислява съгласно утвърдения от УС на БНБ минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане на кредити, обезпечени с недвижими имоти.

 

Председателят на УС на Българската асоциация на личните финансови консултанти Стойне Василев изтъкна в ефира на NOVA NEWS, че "златно" правило е до 20% от дохода да отива по вноска за ипотечен кредит.





"Ще могат да теглят само хора, които имат навик да спестяват и имат възможност за самоучастие. Това ще се отрази положително на кредитополучателите, естествено хората с по-ниски доходи ще отпаднат от пазара, защото няма да могат да покрият критериите. За банките това ще е много благоприятно, защото имат голям кешов ресурс в момента, но в бъдеще това ще се промени. Рано или късно лихвите по кредитите ще тръгнат плавно нагоре. Банките трябва да са готови да преоценят своите имоти", смята специалистът.

 

На свой ред доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, бе категоричен, че кредитите са много важни, защото при влизането в еврозоната трябва да имаме по-ниска инфлация.

 

"Ръстът на цените на жилищата е в пъти по-голям от този на инфлацията, но е сравним с този на заплатите. Към 17-18% е увеличението на възнагражденията през миналата година. Когато България влезе в еврозоната, минималните задължителни резерви ще паднат драстично, което ще освободи ресурс на банките", обясни експертът.





Според него ипотечни кредити се взимат главно за нови жилища и ремонти. "Когато взимате кредит, приемете, че взимате заем от себе си след няколко години", коментира анализаторът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1345 |13.09.2024 Седмица на мобилността: Стартира кампания за безопасността на децата на пътя . 2| 1536 |13.09.2024 Проучване: Мнозинството германци подкрепят въвеждането на по-строги правила по границите на страната . 2| 1624 |13.09.2024 Северна Корея разкри съоръжения за обогатяване на уран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads