Реклама / Ads
2| 4441 |15.01.2015 НОВИНИ

Красимир Янков: Административна реформа в ДКЕВР заради оставащите зимни месеци

.
Депутатът от „БСП лява България“ Красимир Янков
ДКЕВР е независим орган съгласно закона и работата на комисията трябва да бъде регламентирана със спазване на нормативната уредба. Записите, с които се вменява чрез промяна в закона да се спазва закона, са несъстоятелни.
 
Това заяви народният представител от „БСП лява България“ Красимир Янков при дебатите по промените в Закона за енергетиката. Той бе категоричен, че предложението за разделяне на ДКЕВР на два състава няма да позволи по-ефективна работа на самата комисия, а само създава предпоставка за увеличаване на администрацията.
 
„С така предложените промени  в  Закона за енергетиката се прави административна реформа в ДКЕВР, за да се внуши, че до този момент комисията не е работила като независим регулаторен орган”, коментира Янков. Той припомни, че дебатът започва още в началото на 2013 година със смяната  на председателите на ДКЕВР в мандата на кабинета на Бойко Борисов.

„Още в началото на февруари 2013 година имаше протест срещу високите сметки за ток. Хората масово се оплакваха от сметките, напрежението се разпространи и цялата страна беше обхваната от протести. В опит да овладее положението, Бойко Борисов заяви, че ще предложи токът да поевтинее с 8% от март и да отнеме лиценза на ЧЕЗ”, припомни Янков.

„Премиерът тогава хвърли вината за ситуацията върху онези, подписали договори с електроразпределителните дружества, а вина на своето правителство видя само в назначението на Ангел Семерджиев, което, по думите му, било по предложение на отдавна освободения министър  Трайчо Трайков. Скоро след това се стигна и до оставката на кабинета  на Борисов", заяви народният представител.

По думите му налаганата в момента бързата промяна в устройството на работа на ДКЕВР трябва да ни води в посока на разсъждения, че се търси адекватно отношение към реакцията на българските граждани -такава, каквато евентуално може да има и сега -  в оставащите зимни месеци.

Според Янков в предишния парламент мнозинството, в желанието си да отговори на обществените очаквания, е  предприело законодателни промени, довели до ново  ценообразуване от страна на ДКЕВР, а това е допринесло за понижаване на цената на електроенергията с около 5 % от 1 август 2013 г., а от 1 януари 2014 г. – с 10 % за нощната и с 5 % за дневната, както за домакинствата, така и за бизнеса.

Красимир Янков припомни, че при служебния кабинет,  от 1 октомври 2014 г. цената на електроенергията се повишава средно с 9.79 на сто за клиентите на трите доставчика на ток.

„Подкрепяме идеята изборът на ДКЕВР да се извършва от Народното събрание, като председателя да е с консенсус от две трети, така както предложихме още през януари 2013 г.“, каза в заключение народният представител Красимир Янков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4132 |13.01.2015 Красимир Ципов: Риск има, мерките в България са повишени . 2| 5307 |23.12.2014 Кр. Янков: Работата на ДАНС не трябва да е толкова видима . 22| 7304 |22.12.2014 Красимир Янков за Фрог: Спирането на ТЕЦ-Варна вещае дисбаланс в енергийната система . 8| 8284 |20.12.2014 Красимир Янков: Парламентът пак е личен инструмент на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads