Реклама / Ads
2| 3619 |20.01.2023 НОВИНИ

Красимир Манов: Кабинетът “Донев” тихомълком даде на фирми на Ковачки разширението на “Чирен”

.
Всички са се вторачили в енергийната стратегия за следващите 30 години, която не става и за курсова работа. Лека полека обаче междувременно служебното правителство възлага поръчката за разширението на “Чирен” пак на “Главболгарстрой”, на фирми на Ковачки. 
 

Това заяви в предаването “Честно казано с Люба Кулезич” енергийният експерт Красимир Манов.

 

Договорът е за близо 500 млн. лева и трябва да бъде подписан днес с възложителя “Булгартрансгаз”. С него консорциуми около “Главболгарстрой” и свързаната с Христо Ковачки фирма “Атоменергоремонт” си поделят разширяването на газохранилището в Чирен като първият ще прави наземната част, а вторият - сондажите. 

 

“По съвсем друг начин трябваше да се подходи. Вие откъде сте сигурни, че всички тези сондажи ще доведат до разширение на капацитета. Аз съм правил сондажите на “Чирен”. Един не се е обадил да каже - има хора, които разбират от тези неща. Прави се сондаж, вижда се дали има ефективно разширение на капацитета. На времето се опитаха да нагнетят повече от 120 атмосфери и едни 300 млн. кубика заминаха, защото “Чирен” не е изолиран. Седя отстрани и гледам сеир…”, коментира още Манов.

 

Според него стратегията на служебното правителство е смокиново листо, пушилка и балон за вътрешна употреба, целяща да създаде имидж на служебното правителство и президента Румен Радев.

 

“Отклонява се вниманието от това, че българската енергетика е изцяло под руско влияние”, посочи още Манов.

 

Идеята на самата стратегия е да се възобнови строежа на АЕЦ “Белене”. Манолов обаче е категорично против.

 

“Атомната енергетика не е кебапчийница. “Белене” трябва да го забравим. Говорят за него, защото в последния момент трябва да изсмучат нещо от пръстите си и да сервираме нещо пред Европейската комисия, за да може да изпълним решението на Народното събрание. Над 90% от енергията, произведена в България е от атомната централа и Маришкия басейн. Това е. Ако нещо правим, трябва да е в АЕЦ “Козлодуй”, посочи Манов. 

 

“В тази “стратегия” са заложили ПАВЕЦ “Чаира” да продължи да съществува, но преди това трябва да има отговор кой е виновен за това и кой ще плати тези щети. Уж нещо се случва, но за това никаква дума. Поръчките за “Чирен” - никаква дума. Там заминават едни милиони, говорят ни се общи приказки… Накрая теглят чертата и казват - това ще струва 100 млрд. лева, от които 20-тина ще са платени от държавата. Другите 80 са от частни инвеститори. Как ще задължиш някой частен инвеститор за години напред да дойде да инвестира във възобновяеми източници. Кой е този частен инвеститор? Написали едни хубави неща, без никакви обосновки…”, посочи още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4136 |04.01.2023 Аламанов: Харесва ми комуникационния подход на ГЕРБ! ”Всички сте тъпаци, некадърници и измамници” . 4| 3220 |03.01.2023 Евгений Кънев: Кабинетът на Радев направи всичко възможно да продължи енергийните ни зависимости от Кремъл . 3| 4073 |20.12.2022 Аламанов: Щеше да е подозрително, ако Радев беше пришпорил втория мандат . 2| 3364 |16.12.2022 Николай Денков: Кабинетът ”Габровски” не беше реализиран, защото към него нямаше доверие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads