Реклама / Ads
4| 3236 |03.01.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: Кабинетът на Радев направи всичко възможно да продължи енергийните ни зависимости от Кремъл

.
Евгений Кънев
Евгений Кънев посочи, че ”Русия се опитва да си подсигури достатъчно валута, за да може да финансира войната в Украйна, тъй като сривът в постъпленията ѝ е огромен след нарушените енергийни доставки.”
 

Според анализатора Евгений Кънев няма техническа възможност количеството газ от газопроводите "Северен поток" №1 и №2 да бъде пренасочено към Турция. Инвестиционният консултант определи, че "Сегашният капацитет на тръбопроводите към Турция е запълнен, а изграждането на нов, който да поеме нови количества, е много трудно, а в условията на война и невъзможно. Остава отворена опцията, но все още никой не знае какви количества руски газ могат да бъдат докарани до Турция през LNG терминали"

 

Доктоътр по икономика открои, че това е и голямата неизвестна в сделката с България, защото страната ни "резервира капацитет, но не става ясно откъде ще идва точно този газ. Самият министър на енергетиката каза, че не знае какъв газ ще има в микса, който ще купуваме от Турция. Остава отворена вратата така България отново да купува руски газ".

 

По думите на анализатора пред БНР България много трудно се разделя с руското влияние, което е най-силно в два сектора - енергетика и сигурност: "Кабинетът на Румен Радев направи всичко възможно да продължи всички енергийни зависимости от Кремъл. За радост на България политиката на ЕС и НАТО е да ограничаваме тези зависимости, а не да ги разширяваме. Което е огромен шанс за нас да диверсифицираме източниците на енергийни доставки и така да оптимизира цената им. България плащаше доста висока монополна рента на Русия за своя избор на доставки".

 

Кънев подчерта, че политиката на София към войната на Русия в Украйна "отчетливо се различава от тази на другите европейски страни със своята амбивалентност и неясност".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6713 |24.12.2022 Евгений Кънев: "Магнитски" тепърва ще си казва думата. Наместникът на Кремъл търпи поражения . 8| 3654 |23.12.2022 Радан Кънев: БСП е твърде токсична дори за ГЕРБ и ДПС . 9| 3375 |23.12.2022 Евгений Кънев: Най-важна е съдебната реформа . 2| 3384 |16.12.2022 Николай Денков: Кабинетът ”Габровски” не беше реализиран, защото към него нямаше доверие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads