Реклама / Ads
0| 9088 |08.09.2022 НОВИНИ

Илиян Василев и Евгений Кънев за тавана на цените на газа, газовите еврозони и ефектът за Европа?

.
ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50 евро на мегаватчас. Според бившия посланик на България в Русия и политически и енергиен експерт - Илиян Василев Москва не може да си позволи да спре изцяло износа на газ. А въпреки кризата, цените в САЩ падат, защото „те никога не са спирали да инвестират в производство”.
 

Икономистът Евгений Кънев обясни пред Нова телевизия, че освен въвеждането на таван на цената, ЕК има и друга идея. Тавана на цените на руския газ, който ЕС иска да наложи е просто едно предложение на ЕК за регулиране на пазара. Утре има среща за енергетиката на страните членки. Ще бъдат разгледани три опции. Първата опция е таван на цените. Втората опция е да се раздели Европа на зони и от зоните, в които има газ да се прелива газ към червените зони, които имат проблеми с доставките. Третият вариант е чрез нов европейски индекс за се ограничат възможностите на Путин да манипулира цените на газа, посочи икономистът. Той бе категоричен, че няма съмнение, че Путин управлява тръбния газ и така манипулира цените в Европа, използвайки ги като оръжие срещу отделните държави.


Таван на цените е вероятен механизъм, но трябва време за да се приложи, а не се знае как това ще се отрази на газовите пазари, посочи Кънев. Той акцентира, че в България тече битка между лобитата на Русия и европейските, въпреки че България е с най-малки зависимости от руски газ.


Може би се върви към идеята за създаване на общоевропейска компания, която да купува газа и го разпределя на членките. Цялата е чрез търговец на едро да се търсят най-изгодни сделки, допълни икономистът.


Според Кънев ще отнеме време, докато се усети ефектът от евентуалното налагане на таван на цените.


„Цената на „Газпром” ще расте. А когато газът поскъпва, поскъпва и електроенергията. Трябва да мислим за двустепенно ценообразуване – да се изнася по-скъпа енергия за външния пазар, а по-евтината да остава за нас”, заяви икономистът Кузман Илиев.


Илиян Василев смята още, че Москва е впрегнала всичките си ресурси, за да стимулира бунтове на различни места в Европа заради високите цени. „Това ще бъде жестока битка. И в тази битка ЕК дава някои възможни решения”, каза дипломатът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2840 |07.09.2022 Евгений Кънев: Кризите, с които ни плашат, няма да намерят решение на предстоящите избори . 0| 14478 |07.09.2022 Цветан Василев: Новите в политиката въобще не се заинтересуваха от безобразията в КТБ. Ще осъдим държавата! . 0| 3041 |07.09.2022 Илиян Василев: Съединението ще получи своя вот на 2 октомври . 0| 2948 |07.09.2022 За финансиста Дацов Асен Василев саботирал влизането на България в еврозоната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads