Реклама / Ads
7| 2959 |28.10.2021 НОВИНИ

Русия, газовата криза в Европа и едно от силните оръжия на Путин

.
Европа се сблъсква с огромна газова криза. Цените на електроенергията и на природния газ удрят тавана, а на този фон руския президент Владимир Путин се прояви като спасител и обеща стария континент да не остане без ресурс. В същото време обаче посочи и генезиса на проблема - усилията на ЕС да сложи край на дългосрочните договори.
 

Путин обеща да увеличи количествата газ за Европа, след като газовите хранилища в Русия бъдат запълнени. Прогнозната дата? Около 8-ми ноември. 

 

Газовият холдинг “Газпром” изпълнява в пълен обем дългосрочните споразумения за доставки с европейските страни, подчерта Путин. Сиреч - проблемът са краткосрочните споразумения и кризата “показва ясно колко е важно устойчивото и надеждно сътрудничество в енергийната сфера”. Тоест - много по-добре е да се сключват дългосрочни договори, отколкото да се купува краткосрочно на енергийната борса, където цените удрят тавана в момента. 

 

Не се изключва вариант именно руският държавник да е наредил взривяването на европейския енергиен пазар, а това е теория, зад която застават не един и двама анализатори и не едно и две международни издания. Русия обезпечава почти 40% от газа на стария континент. Въпросът тогава е защо Москва не увеличава предлагането. Причината е именно натиск за сключването на дългосрочни споразумения. Спекулира се с това, че “Газпром” не следва икономическия си интерес, а следва политическия възглед на Кремъл. С други думи - фирмата бойкотира световния пазар. 

 

Съществува подозрението, че руският газов холдинг целенасочено помага за възникването на газов дефицит на европейския пазар. Причината - да се окаже натиск върху Германия и ЕС да дадат по-бързо зелена светлина за газопровода “Северен поток - 2”. Ще са необходими поне четири месеца, докато газопроводът получи регулаторно одобрение, а Комисията подчерта, че тръбопроводът трябва да отговаря на правилата за конкуренция и газ на блока.

 

Крайната цел е ясно. Кремъл да се затвърди като доминиращ на газовия пазар. Възможно е газовата криза да доведе до срив на европейската борсова търговия и ЕС да се обърне към дългосрочните договори с “Газпром”. Така Русия ще бъде особено печеливша. Това ще подкопае значително и реализацията на “Зелената сделка”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3432 |27.10.2021 Криза с реанимационните легла за COVID-19 . 1| 4577 |27.10.2021 Енергийна криза, схеми за милиони в МОН, и живот по Оруел в ”Честно казано с Люба Кулезич” . 4| 8418 |26.10.2021 Проф. Слатински: Сгрешена е философията за управление на К19 кризата от безпросветния премиер ББ . 3| 2949 |26.10.2021 Енергийните министри в ЕС се срещат извънредно заради кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads