Реклама / Ads
1| 2757 |04.06.2023 НОВИНИ

Красимир Мазгалов: Изненадващ е начинът, по който следствието беше извадено от прокуратурата

.
Източник: БГНЕС
”Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена промяна в структурата на прокуратурата, където досега беше следствието. Тези промени следва да минат по съответния законодателен ред - на комисия на първо и второ четене, а след това и в пленарна зала.”
 

Това заяви пред БНР изпълнителният секретар на Съюза на съдиите Красимир Мазгалов. 

 

По думите му директорът на следствената служба се превръща в един от големите в съдебната система.

 

"Понятието "тримата големи" е неправилно и смисълът му води до неправилна представа за структурата и положението на отделните институции в съдебната власт. Съществуват двама големи и това са председателите на върховните съдилища. Главният прокурор не може да бъде причисляван към тях заради съществената разлика във функциите и в йерархичната структура на прокуратурата от една страна и на съдилищата от друга", отбеляза Мазгалов.

 

"До момента директорът на Националната следствена служба се предлагаше от главния прокурор и се избираше от членовете на прокурорската колегия. Сега този директор ще бъде избиран от Пленума на Висшия съдебен съвет - по същата процедура, по която се избират председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Вместо да се отдели прокуратурата от понятието "трима големи" и да се уточни неравнопоставеността между съд и прокуратура, се добавя още един субект, който се изравнява с председателите на върховните съдилища", уточни той.

 

Изпълнителният секретар на Съюза на съдиите каза още, че по отношение на промени в Конституцията трябва да се създаде възможност за осъществяване на няколко принципа, които да подсигуряват независимостта на съдебната власт - тя да функционира така, че да не е зависима от политическо вмешателство.

 

Мазгалов подчерта, че държането на дела на трупчета би могло да бъде редуцирано, ако се ограничи възможността главният прокурор да влияе и да дава разпореждания по всяка една конкретна преписка. 

 

"Проблемите на българската съдебна система са проблемите на държавата - липса или неспазване на правилата", категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3497 |03.06.2023 Красимир Каракачанов: В редовното правителство има хора на ДПС . 5| 4980 |30.05.2023 Вижте кой е убитият бодигард на Красимир Каменов - Къро . 5| 3951 |26.05.2023 Разследва се и връзката на Красимир Каменов - Къро с убийството на боса от ВИС Мето Илиенски . 2| 2882 |03.05.2023 Зеленски отиде изненадващо във Финландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads