Реклама / Ads
1| 2876 |19.06.2023 НОВИНИ

Красимир Мазгалов: Сарафов е поредният човек, който преживя катарзис. По тази причина не му вярвам

.
Красимир Мазгалов, изпълнителен секретар на Съюза на съдиите в България Източник: Стопкадър: bTV
Аз лично съм присъствал на заседания на правната комисия на НС, на които заседания г-н Сарафов с голям хъс е защитавал тезата, че не следва да се приема Механизъм за разследване на главния прокурор, че тези промени са противоконституционни. В един момент г-н Сарафов заяви, че тези промени не са противоконституционни Т.е. Г-н Сарафов е поредният човек, който преживя катарзис. Аз дълбоко не вярвам на тези катарзиси, по тази причина не вярвам и на г-н Сарафов.
 

Това заяви пред bTV изпълнителният секретар на Съюза на съдиите у нас Красимир Мазгалов.

 

По думите му последното решение на прокурорската колегия е излязло без мотиви.

 

"Това решение бе взето изключително скорострелно. В деня, в който беше подписан Указа за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, прокурорската колегия се събра на извънредно заседание и избра изпълняващ длъжността главен прокурор. Също така, днес се събраха на поредното светкавично и извънредно заседание прокурорската колегия, за да изберат първия заместник на и.д. главен прокурор. Тези светкавични действия са немотивирани и предизвикват съмнения. Прокурорската колегия гласува изключително монолитно", подчерта Мазгалов.

Специалистът каза освен това, че за Гешев е имало много мнения, че не притежава необходимите нравствени и професионални качества за заеманата от него длъжност.  Той изтъкна, че е имало и мнения срещу Гешев и от преподаватели, от Съюза на адвокатите в България.

 

Относно избирането на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, Мазгалов коментира следното:

"Аз не знам дали някой въобще, след като се каже името Борислав Сарафов, коя е първата асоциация, която му излиза в съзнанието. На мен първата ми асоциация е една снимка със Сарафов, в която се здрависва с Петьо Еврото в "Осемте джуджета". Интегритетът на г-н Сарафов е поставен под сериозно съмнение. Сарафов беше три години част от екипа на Гешев. Той сега ни убеждава, че нищо не знае, че нищо не е чул. Аз питам, какво е работил през това време г-н Сарафов. Дълги години той беше шеф на Следствието и заместник главен прокурор - той защо мълча през цялото това време?", попита реторично изпълнителният секретар на Съюза на съдиите.

 

Мазгалов отбеляза и че Сарафов и Гешев демонстрират една не много чистоплътна битка помежду си, която се базира на някакви не професионални, а други мотиви.

 

"И двамата си отправяха взаимни обвинения. Светкавичните действия на ВСС и на прокурорската колегия в тази връзка никак не будят доверие", уточни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2865 |19.06.2023 ВСС реши: Иван Гешев вече няма да е прокурор. Ето кой става заместник на Сарафов . 1| 2726 |19.06.2023 Красимир Мазгалов: Този ВСС е делегитимиран и не притежава интегритета да избере нов главен прокурор . 2| 2795 |19.06.2023 Адв. Андрей Янкулов: За мен е повече от безспорно, че фигурата на Сарафов не може да предизвика обществено доверие . 11| 6647 |19.06.2023 Атанас Чобанов: Гешев ми сподели, че е бил подведен от Сарафов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads