Реклама / Ads
4| 4319 |13.09.2020 НОВИНИ

Красимир Вълчев: Училищата имат свободата да определят мерките срещу Covid-19

.
Красимир Вълчев
Когато системата работи в условия на по-голяма децентрализация, работи по-добре, но трябва да кажем целта, която трябва да следват, както и основните насоки. През март месец това се видя.

 Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка с противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани в училищата през новата учебна година. Според него, ако само МОН дава насоки, има риск от "предозиране" и да се дадат правила, които не са уместни за всяко училище.

 

"Не всички препоръки могат да се приложат във всички училища. ... Ясно сме казали каква е целта - да се осигури максимално невзаимодействие между паралелките. Някои училища избраха модел на смесено обучение или на редуване, което означава, че някои родители трябва да стоят през седмица с децата си вкъщи, или на разреждане, което означава да имаме два пъти повече учители, а ние нямаме. Тези модели създават много повече трудности, отколкото този - на невзаимодействие между паралелките в училище". Той припомни, че този модел на невзаимодействие е приложен и в детските градини. 

 

Министърът на образованието коментира запитването от омбудсмана Диана Ковачева до Министерството на образованието за 70 000 деца, които нямат таблети и достъп до интернет при евентуално онлайн обучение:


"Това са нашите данни от миналата година, но цитирани неправилно. От една страна са децата, които не участваха, от другата - тези, които нямаха електронни устройства. Няма сечение на двете множества. Имаше деца, които без устройства, са участвали по някакъв начин, когато е имало желание, са участвали. И обратно - не участват, защото по принцип са неангажирани с образователния процес. Ние имаме 15% ученици, които нямат редовна посещаемост и които трудно ги ангажираме при присъствено обучение. Една голяма част от децата, които не са участвали в дигиталното обучение, не е заради липса на устройства". 

 

По думите на министър Вълчев училищата са преценили как да проведат празничните тържества на 15 септември за откриването на новата учебна година:

"Ще се лишим от част от празничната емоция, но не изцяло".

 

Във връзка с продължаващите повече от два месеца антиправителствени протести, Красимир Вълчев коментира, че няма драма, ако се стигне до предсрочно прекратяване на мандата на кабинета, но "има стартирани много задачи", които са дългосрочни, които са длъжни да изпълняват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5325 |08.09.2020 Красимир Янков и Валери Жаблянов се отказаха от надпреварата за лидер на БСП . 16| 5654 |06.09.2020 Даниел Вълчев: Проектът на ГЕРБ е ритуален танц, за да изкарат мандата си . 11| 6024 |31.08.2020 Даниел Вълчев: Дебатът не е за нова Конституция, а дали Борисов ще довърши мандата си . 16| 4428 |31.08.2020 Вълчев: Учителите с маски и шлемове в клас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads