Реклама / Ads

 

6| 5335 |14.06.2010 НОВИНИ

Кръстева съди Прокопиев, войната между групировките загрубя

.
"Нова българска медийна група", която издава вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", собственост на Ирена Кръстева и сина й депутатът Делян Пеевски, е депозирала жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу "Икономедиа" на бизнесмена Иво Прокопиев, който издава "Капитал" и "Дневник".

Оплакването на Кръстева е, че чрез твърдения в поредица от статии двата вестника на Прокопиев целят "принизяване на авторитета на издателя НБМГ", "принизяване и омаловажаване качествата на "Телеграф", "Монитор", "Политика". Казва се също, че чрез нарушаване на доверието в изданията "Икономедиа" като конкурент цели да повлияе на тиражите и на пазарния дял на въпросните вестници.

НБМГ номинално е еднолична собственост на Ирена Кръстева, бивш директор на спортния тотализатор по времето на НДСВ и майка на депутата от ДПС, а в предния мандат зам.-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски. Според твърдения на журналисти, работещи там, Пеевски реално управлява вестниците от групата.

Нарушението според адвокатите на НБМГ е на член 30 от Закона за защита на конкуренцията: увреждане на доброто име и доверието към конкурентите и нарушение на общата забрана за нелоялна конкуренция. Искането е на "Икономедиа" да бъде наложена максималната глоба по закона (10% от оборота) и да се постанови прекратяване на нарушението.

"Жалбата вероятно е обещаното ни преди две седмици "ще съдим клеветниците" от г-жа Ирена Кръстева. НБМГ се дефинират като компания "издател на независими вестници, като никога не е правил... компромиси с основното задължение на всяка медия, а именно да защитава правото на гражданите да бъдат вярно и обективно информирани". Ние стоим зад фактите и изводите, които сме направили в публикациите, обект на жалбата - статията на "Капитал" "Петата власт: рекет", коментарът "Корпоративна банда*" и "Половината от парите на държавните фирми са в Корпоративна банка" от "Дневник". В тези публикации се твърди, че медийната група на Ирена Кръстева е де факто контролирана от Корпоративна банка. За същата банка след питане на 11 главни редактори финансовото министерство потвърди, че държи над 400 млн. лева като депозитите на държавни предприятия, което надхвърля собствения й капитал и като дял е далеч над собствения й пазарен дял.", пише днешното издание на "Капитал".

"Вестниците от групата на Ирена Кръстева са сред малкото, които не са подписали Етичния кодекс на българските медии и според нас в много случаи се отклоняват от добрите журналистически практики. Смятаме, че това е най-голямата заплаха за доверието в която и да било медиа. "По наше мнение по начина, по който е представено, искането пред КЗК е не само неоснователно, но и недопустимо", каза Даниел Вълчев, управляващ съдружник в Адвокатско дружество "Плочева, Вълчев, Кърсердарева и съдружници", което е поело юридическата защита на "Икономедиа" в случая.", се казва още в дописката на мидията, чийто шеф е Иво Прокопиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 10663 |10.06.2010 Расате съди Кръстева и Пеевски за фалшиво порно . 5| 4371 |08.06.2010 Премиерът доволен от спора между вицетата си . 0| 5442 |05.06.2010 Днес е международен ден, в който пазим чистота . 2| 6574 |27.05.2010 Съветник си глътна езика в бой между гардове на Коко Динев и Цирката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ