Реклама / Ads
6| 4963 |17.01.2008 НОВИНИ

Кремъл се дразни на САЩ, че се бърка в руско-българската дружба

.
„Щом с българите започнем някакво придвижване в отношенията си напред, веднага някакви чиновничета от Държавния департамент (на САЩ) започват да опяват, за какво ви е нужно всичко това, без да посочат нито една алтернатива", заявява пред руската агенция rian.ru човек от екипа на руския президент Владимир Путин.
 
Запитан още какви са отношенията между България и Русия днес, човекът на руския президент отговаря с краткото „нелоши". След това допълва: „В София нямат желание за създаване на някакви противоречия".

Бъдещият приемник на Владимир Путин - Дмитрий Медведев ще има срещи на „четири очи" с президента Първанов и с премиера Сергей Станишев, съобщава още rian.ru. Тези два разговора не са обявени в официалната програма за посещението на руския президент в София, което започва тази вечер. Новината съобщава Сергей Приходко, помощник на Путин. Според него, покрай посещението на руския държавен глава Медведев искал да „чуе лично мнението на Георги Първанов и Сергей Станишев за задълбочаване на сътрудничеството в търговдко-икономическите и топло-енергийните сфери".

130-годишнината от Освобождението на България от турско робство е само повод Путин да се увери за последно с позицията на България по отношение на Косово, атомната електроцентрала в Белене и газопроводът Бургас - Александруполис. 

Това ще е и първата международна изява на Медведев като основен претендент за президентския пост в Русия, издигнат от пропрезидентската партия „Единна Русия".

В официалната делегация влизат още външният министър Сергей Лавров, транспортният министър Игор Левитин, шефът на Минпроменерго Виктор Христенко, директорът на Росатом Сергей Кириенко, кметът на Москва Юрий Лужков и др.

img_7265.jpg
 снимка Вяра Йовева

Досто по-интересен е списъкът с крупни бизнесмени. Сред тях са шефът на Лукойл Вагит Алекперов, шефът на Газпром Алексей Милер, президентът на Роснефт Сергей Богданчиков, ръководителят на Стройгазтранс Виктор Лоренц, президентът на Атомстройекспорт Сергей Шматко, шефът на диракторския борд на Стоманената групировка „Мечел" Игор Зюзин, вице-президентът на Транснефт Михаил Барков и генералния директор на „КрасЕър" Борис Абрамович. Тези хора рядко се събират и то само когато предстоят много важни обсъждания и бизнессделки, коментират руски сайтове. Според някои от тях бизнесчастта от делегацията се оценява на над 130 млрд долара. Предполага се, че Стоманената група „Мечел" ще поиска директно „Кремиковци" или поне над 50 на сто от комбината, съобщиха източници на Frognews.bg близки до правителството.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4784 |17.01.2008 Великият картоф - спасителят на човечеството от глада . 0| 9437 |17.01.2008 Учителите вече ще декларират парите от частни уроци, матури – още тази година . 6| 5555 |17.01.2008 50 протестират срещу визитата на Путин, 500 ги пазят . 1| 19402 |17.01.2008 Забраниха отглеждането на маймуни като домашни любимци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads