Реклама / Ads
10| 9272 |25.01.2024 НОВИНИ

Кремъл излъгал бивши затворници, за да се бият на фронта. Искат си парите с писмо до Путин

.
Източник: "Важни истории"
Бивши затворници, вербувани за отряд "Storm Z", който се бие на фронта в Украйна, не са получили и стотинка от обещаното от Кремъл. Това става ясно от колективно писмо до президента Владимир Путин, в което те настояват парите им да бъдат изплатени, пишат от "Важни истории".
 

Вече сме писали за отряд "Storm Z". Той е бил в епицентъра на изключително тежки военни сражения в Украйна и дори се говореше, че военното ръководство в Русия използва вербуваните затворници като пушечно месо. В отряд Storm-Z се изпращат освен хванати пияни или дрогирани редови войници, така и затворници с обещания за помилване. В редиците има и редовни войници, наказвани заради дисциплинарни нарушения. 


Въпреки че руското министерство на отбраната никога не е признавало създаването на единици Storm-Z, първите доклади за тяхното съществуване се появиха през април, когато Институтът за изследване на войната цитира изтекъл в публичното пространство руски военен доклад. Броят на членовете на отряда остава неясен. Според оценки на "Ройтерс" обаче вероятно става дума за няколкостотин бойци, които в момента се намират на фронта. 


Включването в Storm-Z е примамливо и заради обещанията за висока заплата, която се дава на бойците - 200 хил. рубли месечно. На практика обаче войниците са получавали приблизително половината от тази сума. 





"Важни истории" се смята за "чуждестранен агент" от Кремъл. Пред изданието обаче войници споделят, че при вербуването им за отряда са получили обещания за "пълен социален пакет" и равни условия с другите бойци. Обещана им била пълна реабилитация, без да се отбелязва криминално досие.


Не са видели обаче реални догвори, преди да бъдат изпратени на фронтовата линия. И не са получили нищо от това, което им е било обещано. Оказа се, че това не са документи от Министерството на отбраната, а просто споразумения за "участие в доброволческо формирование с цел оказване на помощ при освобождаването на Донецка и Луганска територия. 


Затова и бойците са получили само половината от обещаните им пари, както писаха международните издания преди месеци. Те също така не са получили обещаните плащания от няколко милиона рубли за нараняванията си. 


"Бях в затвора 20 години, оставаха ми да излежа три години. Като се има предвид къде се озовахме и какви задачи изпълнявахме, мога честно да кажа, че не бих отишъл там само за помилване“, казва Роман Поляков пред "Важни истории". 

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4739 |25.01.2024 ЕЦБ: Рано е да се говори за спад в лихвите . 1| 5067 |25.01.2024 Измамна схема с карти за столичното метро обикаля из нета . 4| 7216 |25.01.2024 Божидар Божанов: Хиляди пароли на държавни служители са изтекли в интернет . 2| 6021 |26.01.2024 На фона на критики и атаки: Новите конституционни съдии полагат клетва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads