Реклама / Ads
0| 4858 |18.09.2008 НОВИНИ

КРИБ се обяви против 36%-то увеличение на цените на газта

.
Според работодателската организация повишението на цените на газта ще субсидира длъжници като "Кремиковци" и топлофикационинте дружества.
 
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) застава изцяло зад позицията на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори – БФИЕК, колективен член на КРИБ, насочена срещу искането на Булгаргаз за драстично увеличение на цените на природния газ.
От 2007 г. се установи практика всяко тримесечие "Булгаргаз" да предлага увеличение на цената на природния газ с повече от 30%. В резултат на искането ДКЕВР определяше поскъпване между 4% и 12% всяко тримесечие. За следващото тримесечие сценарият се повтаря. Този път драстичното увеличение е предвидено за 1 октомври като "Булгаргаз" иска увеличение значително над 30%, посочват от работодателската организаиця.
В своето становище БФИЕК задава следните въпроси към ДКЕВР: „Това пазарно определяне на цена ли е или административно? Има ли наистина пазарен механизъм? Защо не се отразява поевтиняването на петрола в цената на газа след като съгласно приетата методика се взимат пазарните котировки на мазута? Не трябва ли да се актуализира методиката?”. Същевременно съвсем резонно стои и въпросът защо не намаление на цената на природния газ, може би точно с тези 30 %?
Отговорите на тези въпроси не търпят отлагане и КРИБ настоява преди всичко държавата в лицето на правителството, защото ДКВЕР е държавна, не частна комисия, да предостави тези отговори.
В становището на БФИЕК се казва още: „Бизнесът иска запазване на инвестиционния климат в страната. Не може световните пазари да се тресат от фалити и България да си мисли, че е Робинзон Крузо на самотен остров. Като иска инвестиции в икономиката да се бори за тях, а не да чака да си отидат и тогава да се пита защо си отидоха.”
(В тази връзка КРИБ счита, че е недопустимо с увеличението на цената на природния газ държавата да субсидира огромни длъжници като "Кремиковци" и топлофикационните дружества. Не може коректните платци да се притискат до стената веднъж с данъци и осигуровки, втори път за субсидиране на провалили се „пазарни” играчи, трети път за извънбюджетно финансиране на социалните ангажименти на държавата и така до неизбежния фалит на българската индустрия ако този лекомислен подход продължи.
КРИБ се обръща към Министерството на икономиката и енергетиката и ДКВЕР с настоятелно искане за среща и широка дискусия по проблема, защото само по пътя на диалога, а не администрирането може да бъде намерен компромис, се посочва в заключение на съобщението на работодателската организация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4685 |17.09.2008 Българското правителство можело да противодейства на световната криза . 19| 5153 |06.08.2008 Станишев обяви пълна мобилизация на министрите, прокуратурата и ДАНС . 4| 5602 |30.07.2008 Обявиха извънредно положение в Кремиковци . 15| 4689 |16.07.2008 М. Спасов: Президентът да обяви спонсорите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads