Реклама / Ads
4| 11067 |26.06.2024 НОВИНИ

"Крим е Украйна!". Това е посланието в Деня на кримскотатарското знаме

.
На 26 юни се отбелязва Деня на националното знаме на кримските татари. Синьото знаме с Тамга е дълбоко вкоренено в историята и традициите на кримско-татарския народ и отдавна е признато за символ на борбата на кримските татари за свобода, достойнство и национална идентичност. Днес украинците и приятелите на Украйна по света смятат кримскотатарското национално знаме за един от символите на съпротивата срещу руската окупация на Крим. То също така е символ на стотиците кримскотатарски доброволци, служещи в украинските въоръжени сили за борба с руската инвазия.
 

Произходът на светлосиньото знаме с жълта Тамга в горния му ляв ъгъл датира от създаването на Кримското ханство. За първи път знамето е въведено официално през 1917 г. от Първия кримскотатарски курултай. По време на съветската власт знамето е забранено и е възстановено отново като национален символ през юни 1991 г. от Втория курултай.

 

В Деня на кримскотатарското знаме - припомняме разговора на ФрогНюз с кримскотатарския майстор грънчар Рустем Скибин. "Врагът иска да ни унищожи не само физически, но и нашата памет, нашата култура", са думите, които ни каза той в София. Цялото интервю - четете тук.





С временното окупиране на Крим от Русия през 2014 г. кримските татари отново са подложени на репресии в родината си. Руската федерация върна терора, сплашването и преследването на кримско-татарската и украинската общност на основата на политическа, културна и религиозна нетърпимост, а също така провежда политика на изкуствена подмяна на населението на полуострова. Знамето на кримските татари отново е де факто забранен от окупаторите.

 

Въпреки десетте години руска окупация на Крим, украинците са твърдо решени да откажат размяна на земя за мир и остават уверени, че Крим трябва да се върне в състава на Украйна, както всяка друга украинска територия под руска окупация. Свободна и независима Украйна не е възможна без Крим.

 

Обединени от общите цветове, историята и борбата за свободата и суверенитета на Украйна, украинската и кримско-татарската общност по света празнуват Деня на знамето и се надяват на победата на Украйна и на деня, в който синьо-жълтите знамена отново ще се развеят над свободния украински Крим.

 

И Посолство на Украйна в България отбеляза днешния ден. Направи го с тържествено издигане на синьото знаме с Тамга.

 

"За мнозина това знаме символизира мечта - освобождението на Крим. А Крим е Украйна!", посочват от посолството във Facebook.

 

Крим е Украйна! Това е посланието в днешния ден.

 

Кримските татари са един от старите коренни народи на Кримския полуостров. Културното наследство на тази тюркоезична мюсюлманска общност е оставила културен отпечатък върху историята на Крим. Кримските татари имат своя историческа държава, доминираща политическия пейзаж в Северното Черноморие в продължение на няколко века – Кримското ханство. След руската анексия на ханството през 1783 г. започва серия от различни форми на натиск срещу кримските татари, вследствие на което огромна част от тях емигрират от родината си по посока основно на Османската империя. Кулминацията на репресиите срещу кримските татари настъпва преди точно осем десетилетия – на 18 май 1944 г., когато по лично разпореждане на Сталин целият кримскотатарски народ е принудително депортиран в Централна Азия поради скалъпени обвинения в "колаборационизъм" с немците по време на Втората световна война. След новата руска анексия на полуострова през 2014 г. кримските татари и техните институции представляват обект на нова вълна от тежки репресии от страна на руските окупационни власти.





Положението на общността се влоши драстично след началото на пълномащабната руска инвазия срещу Украйна през 2022 г., когато стана ясно, че около 90% от мобилизираните в руската армия от окупирания Кримски полуостров са именно кримски татари. Тази притеснителна тенденция даде основания на някои коментатори да говорят за опасност от извършването на нов руски геноцид срещу татарите в Крим.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7094 |26.06.2024 Ивелин Михайлов клекна на Марков: Извинявам се за това, че съм ви обидил, вярвам във вас! . 5| 2400 |26.06.2024 Финансовият министър: Малко вероятно e България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. . 3| 2437 |26.06.2024 ДАНС привиква част от застъпниците за национална детска болница, проверява ги и по сигнал на Главчев . 9| 10916 |26.06.2024 Проф. Ана Кочевa за ФрогНюз: Когато говорим със Скопие, всъщност говорим с Белград и Москва. А пътят им за ЕС минава през България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads