Реклама / Ads
3| 2436 |26.06.2024 НОВИНИ

ДАНС привиква част от застъпниците за национална детска болница, проверява ги и по сигнал на Главчев

.
Двама от членовете на Обществения съвет за Национална детска болница са били извикани от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), за да дадат обяснения във връзка с жалба, подадена от "Търговска лига" по казуса със създаването на болница "Мама и аз".
 

Това става ясно от публикации на Мария Шаркова и Надежда Цекулова в социалните мрежи, съобщи "Свободна Европа" на 10 юни. "Търговска лига" е дружеството, което стои зад проекта за болница "Мама и аз".





Днес стана ясно,че ДАНС работи по сигнал на "Търговска лига - глобален аптечен център", но и на служебния премиер Димитър Главчев. Именно служебното правителство първо одобри "Търговска лига" да изгражда частна детска боница, а след обществен натиск се отметна от идеята.

 

Тази сутрин в парламента по темата беше изслушан председателят на ДАНС Пламен Тончев. Изслушването е по искане на "Продължаваме Промяната - Демократична България". В пленарната зала именно Тончев съобщи, че в момента, освен по сигнал на "Търговска лига", ДАНС работи и по сигнал от служебния премиер Димитър Главчев, подаден на 8 май.

 

Тончев каза, че ДАНС е длъжна да направи проверка и по двата сигнала. Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ обърна внимание на това, че на хората, срещу които е бил подаден сигнал, им е било отказано да го прочетат.

 

По думите на Тончев през май в ДАНС е получен сигнал, подаден от изпълнителния директор на "Търговска лига". Той е срещу Кремена Кунева, изпълнителен директор на Фондация "Даная", Ани Стоянова, заместник-изпълнителен директор на фондацията, проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница и членовете на съвета. В сигнала се твърди, че с действията си те са въздействали "незаконосъобразно чрез призиви и нагнетяване на негативизъм, което било довело до безпрецедентна незаконосъобразна отмяна на законосъобразното решение на МС от 30 април 2024 г".





Тончев добави, че в агенцията се работи и сигнал в ДАНС от служебния премиер Главчев с искане за проверка относно действия на Министерство на здравеопазването, НЗОК, ИА "Медицински надзор" по всички етапи и всички процедури по исканията на Търговска лига за изграждане на МБАЛ "Мама и аз". Искането е по повод широкия обществен отзвук и публикациите в медиите, породени от предоставяне на одобрение, касаещо изграждането на лечебното заведение. Сигналът е изпратен и до Софийска градска прокуратура. По нея са възложени действия на Комисията за противодействие на корупцията и ДАНС.

 

Народният представител от ПП-ДБ Стела Николова заяви на брифинг на Парламента, че ДАНС са се съгласили да образуват проверка по неконституционен сигнал, който нарушава правата на гражданите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2426 |26.06.2024 Българската прокуратура повдига задочно обвинение на Ружа Игнатова. САЩ дава 5 млн. долара за информация . 9| 3961 |26.06.2024 Европейската комисия: България не е готова за еврото . 11| 18101 |26.06.2024 КТ "Подкрепа" настоява за 150% увеличение на учителските заплати . 5| 22811 |26.06.2024 Голям сатър за туристите в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads