Реклама / Ads
15| 3152 |02.05.2024 НОВИНИ

Изтече стенограмата от заседанието на кабинета "Главчев", на което е взето решението за болница „Мама и аз“

.
Източник: БГНЕС
Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, провело се на 30 април т.г., на което бе взето решението за създаване на частна детска болница „Мама и аз“. Документът е публикуван днес и е публично достъпен на Правно-информационната система на Министерския съвет. 
 

От стенограмата се вижда, че решението е втора точка от дневния ред, а по него докладва служебният министър на здравеопазването Галя Кондева. След това е прието без служебният премиер и другите министри да изразят съображения по него. 

 

/Стенограмата може да видите тук/

 

Хронология на събитията

 

След реакции на институции, политически партии и неправителствени организации служебният премиер Димитър Главчев разпореди решението за строеж на частна многопрофилна болница „Мама и аз“ да бъде отменено ден, след като бе прието. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет, бе записано в съобщението, разпространено от правителствената пресслужба.

 

В него се посочваше още, че ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран в същия ден от служебния министър на здравеопазването, Главчев ще предложи на президента Румен Радев служебният министър на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста.

 

Институционални реакции

 

Президентът Румен Радев призова правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност.

 

Според държавния глава по време на служебните правителства, за които той е носил отговорност като президент, са били „отбити“ всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване.

„Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една обществено значима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза", се посочва още в позицията, разпространена от прессекретариата на държавния глава. 

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази изненада от взетото решение. Много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор, дано мотивите на Главчев са достатъчно убедителни, коментира Йотова пред журналисти в Първомай. Тя изрази надежда, че частната болница няма да елиминира и заплаши строежа на Държавната детска болница, която поколения българи чакат.

На 30 април от Министерството на здравеопазването заявиха в позиция, че в бъдещата частна болница „Мама и аз“ се предвиждат само 40 легла за деца. Лечебната дейност в болницата ще се осъществява по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения, в които ще има общо 413 легла. „Мама и аз“ обхваща лечение на пациенти предимно над 18-годишна възраст, а в структурата на болничното заведение е предвидено само едно отделение по педиатрия. Това категорично се разграничава от намерението на държавата да подсигури изграждането на Национална детска болница само за лица до 18-годишна възраст с над 400 легла, добавиха от пресцентъра на министерството.

 

Позиция на инвеститора

 

Позиция по случая изпрати до медиите и основният инвеститор в проекта – „Търговска лига“. От становището стана известно, че фирмата се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата, предаде БТА.

 

„Предвид създаденото обществено-политическо безпокойство в резултат на разпространяването на фалшиви новини и популистки коментари, инвеститорът „Търговска лига“ се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл“, пише инвеститорът. Според „Търговска лига“, решението на правителството от 30 април т.г. за създаването на многопрофилна болница в София със само 40 педиатрични легла е законосъобразно и правилно. Нито проектът, нито решението за новата болница въобще имат за цел създаването на някаква „национална частна детска болница“.

 

Политически реакции

 

Реакции на решението на служебния кабинет имаше и от страна на някои от парламентарно представените партии.

 

От ГЕРБ очакват всички правителства, независимо дали са служебни или редовни, да работят за изпълнението на проекта за изграждане на Националната многопрофилна детска болница. В позицията, разпространена от пресцентъра на партията, бе припомнено още, че проектът по изграждането на Национална детската болница е започнал по време на управлението на ГЕРБ през 2020 г. и с решение на Министерския съвет е бил определен за обект с национално значение.

 

От пресцентъра на партията добавиха, че след консултации с Обществения съвет за изграждането на Националната детска болница са внесли проект на решение в Народното събрание за нейното ускорено изграждане. Народното събрание гласува проектът на решение единодушно на 14 февруари т.г. 

Най-оптимистичният срок за бъдещата детска болница е четири години, каза през януари тази година Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

 

„Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) заяви, че ще даде на прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) решението за създаване на частна детска болница, съобщиха от пресцентъра на коалицията.Детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси, коментираха от ПП-ДБ. Те отбелязаха, че кабинетът „Денков“ е посочил решение, но съпротивата е била огромна. Сега всички разбраха защо, допълниха от коалицията.

 

Според ПП-ДБ изграждането на частна болница в този вид опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се и поставя под риск осигуряването на достатъчен по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура. Коалицията ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен. От коалицията призоваха президента, назначил служебното правителство и служебния премиер Главчев, да предприеме действия за оттегляне на взетото решение. 

 

В позиция председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за частна детска болница. Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата, съобщиха от пресцентъра на партията.Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерския съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца, пише в позицията.

 

Попитана как ще коментира решението на служебния премиер Димитър Главчев да върне решението на МС за строежа на частна детска болница, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: „Първо стои въпросът защо са го приели“. Служебният кабинет е реден от Борисов и е нормално да провежда политиката и да възстановява модела на ГЕРБ от последните години", коментира тя.

 

Неправителствени организации

 

Неправителствени организации също се обявиха срещу решението на служебното правителство

Фондация „Даная“ обяви, че ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частна Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“ в София. Това съобщиха от фондацията. С това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи, казаха от фондация „Даная“. Те припомниха, че преди няколко месеца по искане на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка е изготвен Анализ на нуждите от детска болница, който посочва, че в България липсва финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в София. Според фондацията решението на служебния кабинет за частна болница на практика ще саботира и мъчителния процес на изграждане на Национална детска болница, въвеждаща съвременните стандарти за детско здраве.

 

С позиция по казуса излезе и Общественият съвет за създаване на Национална детска болница. Одобряването на частния проект „минира“ създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти, заявиха от Обществения съвет и настояха служебното правителство на премиера Димитър Главчев да даде незабавно обяснение за решението си.

 

Общественият съвет цитира и анализ, изготвен по искане на Министерството на здравеопазването с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка, според който само в София и региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил, а медицинските сестри са критично малко и в напреднала възраст. 

 

Според съвета през изминалите 10 месеца от съществуването му „държавата не започна да работи по развиване на план за преодоляването на кадровата криза, не създаде концепция за правно-организационната форма на националната детска болница, не предложи пътна карта за преместване на детските клиники от болниците, в които функционират в момента към новата мултидисциплинарна структура“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2430 |02.05.2024 Ще се пукне ли балонът! Необслужваните заеми надминаха 4 млрд. лева . 5| 5279 |02.05.2024 Драстично поскъпнаха годишните технически прегледи на колите - удариха стотачка . 2| 2346 |02.05.2024 Поклонение на годишнината от Априлското въстание се проведе в местността Оборище . 9| 5022 |02.05.2024 Аламанов: "Свобода или смърт!", нали помните? А не "свобода или борба с инфлацията"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads