Реклама / Ads
0| 2943 |06.09.2022 НОВИНИ

Шефката на МВФ вещае още по-трудна 2023 година

.
Кристалина Георгиева Източник: БГНЕС
Централните банкери трябва да продължат да затягат паричната политика, а политиците да се противопоставят на натиска да харчат публични средства по начин, който може да подхрани инфлацията. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС.
 

„Борбата с инфлацията е първостепенен приоритет навсякъде“, каза тя на събитие на брюкселския мозъчен тръст „Брюгел“ и добави, че „фискалната политика трябва да осигури възглавници за най-уязвимите хора... ще има натиск да се прави повече за всички и на този натиск трябва да се устои“.

 

МВФ неколкократно е понижавал прогнозите си за растежа през тази и следващата година. Световната икономика се е свила с 2% през второто тримесечие в сравнение с предходното, каза Георгиева и добави: „Тази година е много трудна, а следващата вероятно ще бъде още по-трудна“.

 

Забележките на Георгиева идват в момент, когато страните от ЕС се подготвят за предстояща трудна зима, тъй като цените на енергията и газа са рекордно високи, подхранвани от решението на Русия да прекрати доставките на газ за Европа за неопределено време.

 

В Чешката република, Полша и на други места започнаха протести с искания за намаляване на цените, а правителствата на ЕС отпускат помощи и данъчни облекчения, за да ограничат общественото недоволство, като в много случаи изразходват около 2 % от своя БВП.

 

Според Георгиева обаче това няма да помогне. „Ако се насочим към много щедър вид подкрепа, за която населението в много страни настоява и оказва натиск върху политиците, тогава фискалната политика се превръща във враг на паричната политика, тя всъщност прави борбата с инфлацията много по-трудна“, каза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3005 |05.09.2022 Шефката на „Гранична полиция“: Мигрантският натиск към ЕС се е увеличил с 86% . 0| 3025 |01.09.2022 Шефката на „Булгаргаз“: Не сме влезли в търговски преговори с „Газпром“ . 0| 2785 |11.08.2022 Шефката на ДКК и ексдиректорът на ”Кинтекс” влязоха в словесен сблъсък . 0| 4950 |22.06.2022 Politico: Лоши новини за Скопие, добри за мафията вещае политическата криза в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads