Реклама / Ads
0| 4026 |31.03.2020 НОВИНИ

Криза под радара на Европа: Бездомниците и COVID-19

.
Източник: БГНЕС
Бездомниците в цяла Европа са една от най-засегнатите от пандемията групи. В страните на стария континт е в сила национална карантина, но междувременно онези, които не могат да останат по домовете си, защото нямат такива, получават полицейски глоби за неспазване на мерките.
 

Острият недостиг на предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти наложи затварянето на дневните центрове, за да се ограничи разпространението на COVID-19. Това е оставило огромен процент от бездомниците в Европа без помощ. Социални работници в Амстердам например твърдят, че подобни мерки са абсурдни - дневните центрове са затворени в светлата част на денонощието, което остява хората да се шляят по улиците по време на епидемият Според тях това е в тотален разрез с наложената социална дистанция и всички мерки срещу разпространението на заразата.

 

Предупрежденията са, че се задава криза и то такава, която минава под радарите на властите.

 

Полицията в Италия налага глоби на бездомници, защото нарушават забраната да се излиза навън, наложена от правителството. Неправителствена организация е излязла с официална позиция адресирана до властите, в която призовава вътрешния министър да предприеме мерки срещу възникналия абсурд.

 

Брюксел също има огромен проблем с бездомниците. В обикновен ден по улиците могат да се видят цели семейства, които са превърнали това в начин на живот поради една или друга причина. Обикновено те не остават гладни и имат начини да оцеляват, но и те в момента са изправени пред огромни презизвикателства заради наложената карантина. Подобно е положението и във Франция.

 

Социални работници в Чехия са започнали да изпадат в паника и сами произвеждат маски и ръкавици. Положителен пример в лицето на Прага обаче може да бъде видян в цяла Европа - градът е решил да настанява бездомници в местните хотели и общежития, за да ограничи разпространението на COVID-19.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4128 |31.03.2020 Иво Христов: Кризата показа цинизма на пазарния принцип в здравеопазването . 18| 6176 |30.03.2020 Проф. Дарина Григорова: Кризата показа, че пазарната икономика е гола . 21| 4809 |27.03.2020 Директорът на ББР: България стои стабилно в кризата . 5| 4139 |26.03.2020 Г-20 наливат 5 трилиона долара в световната икономика за справяне с кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads