Реклама / Ads
2| 6349 |14.03.2020 НОВИНИ

Кризата с COVID-19 по света

.
Данни в реално време за разпространението на вируса Източник: gisanddata.maps.arcgis.com
Кризата с COVID-19 по света се развива по различен начин. Различни са и мерките, които предприемат държавните лидери, след като Световната здравна организация обяви, че центърът на пандемията вече е в Европа. Вирусът върлува в 141 държави. В глобален план заразените са вече са 150 хиляди.
 

 

Гърция

В Гърция работят само хранителни магазини и аптеки. В сила са извънредните мерки, след като броят на заразените с ковид-19 достигна 190 души. Полицията следи за подчинение на новите мерки срещу заразата. Отворени са само магазините за хранителни продукти и аптеките.Допускат се определен брой клиенти, като другите изчакват пред магазините.Забранено е във фурните да влизат повече от пет човека и те трябва да стоят  на безопасно разстояние един от друг. Затворени са барове,ресторанти,молове и дори детските площадки. Децата остават на онлайн обучение по нареждане на Министерството на образованието. Често местните кметове сами се обръщат към полицията,ако забележат струпване на хора. Нарушителите на карантината се арестуват.

 

Турция

Турция забрани влизането в страна на пътници, идващи от девет европейски страни - Австрия, Белгия, Германия, Дания, Испания, Нидерландия, Норвегия, Франция и Швеция. Мярката е предприета за ограничаване на разпространението на коронавируса. Гражданите на тези девет страни ще имат право да напуснат Турция. В страната няма да бъдат допускани и граждани на трети страни, които в последните 14 дни са били в тези девет държави. Вчера Турция, която има 5 потвърдени случая на заразени с коронавируса, съобщи, че преустановява от тази сутрин до 17 април полетите до тези девет държави.

 

Сърбия

В Сърбия до обяд днес са регистрирани 41 случая на заразяване с коронавирус, съобщи Министерството на здравеопазването на специално създадената си страница

До 08:00 часа тази сутрин в националната референтна лаборатория на института „Торлак” са проверени общо 256 лица. Според данни от последния доклад, на 13 март са изследвани 17 души, от които 6 са дали положителна проба, а 11 са били с отрицателни данни за наличие на COVID-19. Сред лицата със съмнения за коронавирус е председателят на Футболния съюз на Сърбия Славиша Кокеза, който е настанен в инфекциозна клиника в Белград.

В Сърбия са забранени всички обществени прояви на закрито с над 100 участници, което се отнася и до сватби, кръщенета, рождени дни и други традиционни мероприятия. Забранени са събирания в заведения за обществено хранене, кафенета, дискотеки и др. Забранени са посещенията в домове за възрастни, присъствието на публика по време на футболни мачове. Образователните институции и детските градини все още работят, въпреки настояването на синдикатите в образованието и на опозицията.

 

Косово

В Косово са потвърдени три случая на заразени с новия вид коронавирус, съобщи министърът на здравеопазването Арбен Витра. Заразени са 20-годишна италианка, 77-годишен мъж и член на семейството му - жител на село Стубла, който неотдавна е бил в Италия. По думите на министъра, правителството предприема всички необходими мерки страната да остане възможно най-малко засегната от разпространението на пандемията.

Според информация на директора на Националния институт за обществено здраве Насер Рамадани, само през вчерашния ден в Инфекциозната болница в Прищина са изследвани 45 човека със съмнение за коронавирус, а общият брой изследвани лица е над 140. Косовското правителство реши да постави временно под карантина Клина и Витина, като забрани посещенията и излизането от двата града, в които са регистрирани първите заразени с вируса.

Очаква се по-късно днес да бъдат обявени резултатите от изследванията на още 90 човека, за които има съмнение, че може да са носители на вируса.

 

Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че имиграцията е основна причина за разпространението на новия вид коронавирус в страната. На въпрос защо Унгария затваря университетите, но не и училищата, Орбан отговори, че причината е в наличието на „много чужденци” в университетите. Опитът показал, че чужденците са донесли болестта и тя се разпространява сред чужденци. В началото на март Унгария вече бе затворила своите бежански лагери с мотива, че търсещите убежище вероятно преди това са били в Иран. Унгарското министерство на вътрешните работи обяви в петък, че ще изгони двама ирански студенти, които са диагностицирани с новия вирус. Причината е, че са напуснали карантинното отделение в болницата без разрешение и без предпазно облекло. Иран е една от страните, които са най-засегнати от вирусното заболяване.

 

Дания

С решение на правителството на Дания границите на страната се затварят за влизане от днес в 12.00 ч. до 13 април 2020 г. Всички чужденци трябва да докажат, че имат важна причина да посетят Дания. Всички датски граждани винаги ще могат да влязат на територията на Дания. Същото важи и за чужденците, които работят в Дания, Чужденци няма да бъдат допускани по други неуважителни причини, към които се причисляват обикновени посещения на членове на семейството или туризъм.

 

Германия

В Германия с 50% се увеличи броят на регистрираните случаи само за денонощие.

 

Великобритания

Още десет души във Великобритания са починали след усложнения от новия коронавирус, с което общият брой на смъртните случаи достигна 21, съобщи Би Би Си. С това смъртните случаи в страната реално се удвоиха. Съобщава се, че всички починали пациенти са от група в риск. Смъртните случаи са от различни райони в цяла Англия - Лондон, Бирмингам и Лестър. Общият брой на потвърдените положителни случаи във Великобритания е достигнал 1140, като са били тествани 37 746 души.

 

Испания

В Испания заразените в Covid-19 са над 5 500. Регистрирани са 1 500 нови случая, с което броя на заразените пациенти вече надхвърля 5 700. Смъртните случаи са 136. Очаква се испанското правителство да обяви карантина за цялата страна от понеделник. 

 

Белгия

Уроци онлайн и по телевизията за децата в Белгия. Брюксел ще осигури 37 милиарда евро за борба с коронавируса. Европейската комисия представи днес пакет от мерки за подпомагане на държавите-членки за справянето с последиците от пандемията. Според Урсула фон дер Лайен засега няма причина за затваряне на граници.

От полунощ тази нощ в Белгия влизат в сила строги мерки срещу коронавируса. Затварят се всички ресторанти, кафета, дискотеки, кина, театри, концертни и спортни зали. Остават да работят само хранителните магазини, аптеките и зоомагазините. Останалите търговски обекти могат да работят през седмицата, но не и през уикенда. Учебният процес в училищата спира, но те остават отворени и ще организират занимални за децата, чийто родители нямат възможност да работят от вкъщи.

 

САЩ
Извънредното положение в САЩ дава достъп до 50 млрд. долара за борбата с коронавируса. Законопроектът беше гласуван в Конгреса и се очаква следващата седмица да бъде подкрепен от Сената. В страната са регистрирани 2175 заразени и 47 починали от Covid-19.Тръмп призова всички щати да създадат оперативни центрове, обеща да се ускори производството на тестове за коронавируса и обяви помощ за студентите.Ще се използва поевтиняването на петрола, за да се попълни максимално стратегическият петролен резерв на САЩ.

 

Русия

От понеделник Русия спира временно редовните авиовръзки с всички страни от Евросъюза, Швейцария и Норвегия. Изключения са полетите от Москва до съответните столици и обратно пред международното летище Шереметиево, терминал Еф.

Решението е на руския оперативен щаб за борба с коронавируса. Общият брой заразени в страната достигна 45. Последните 11 случая са хора посещавали Италия, Франция и Австрия. В Москва започна изграждането на нова инфекциозна болница като част от мерките за справяне със заразата. В завършен вид лечебното заведение ще разполага с 500 легла.


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4636 |14.03.2020 41 души достигна броят на регистрираните случаи на COVID-19 у нас . 2| 4872 |14.03.2020 Потвърдени са 6 нови случая на COVID-19 . 5| 4687 |14.03.2020 Радан Кънев: Мерките за ограничаване на от COVID-19 изискват компенсации за бизнеса . 16| 4461 |14.03.2020 Ананиев и Маринов с пояснения за новите мерки срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads