Реклама / Ads
2| 3302 |11.11.2022 НОВИНИ

Кризата в Косово: Рискована игра на ”всичко или нищо“

.
Източник: БГНЕС
В събота сърбите от северната част на Косово официално подадоха своите оставки от всички политически, съдебни и административни постове в институциите на Косово. Оставките остават в сила, докато Прищина ”не започне да спазва международното право и всички споразумения, подписани в Брюксел”, твърдят от Сърбия.
 

За да се върнат в институциите, сърбите от Севера, които са близки до властите в Белград, искат от правителството, ръководено от Албин Курти, да оттегли решението за пререгистрация и да създаде Съюз на сръбските общини (ССО).

 

Въпреки че оттеглянето от институциите беше "асо в ръкава" на сърбите от север, за да разубедят властите в Прищина от определени действия като по време на предишни кризи, тази идея беше изоставена шест пъти преди това, винаги по искане на президента на Сърбия Александър Вучич. Този път такова искане нямаше и именно подаването на оставка от институциите направи настоящата криза в Косово по-сериозна от преди.

 

Последната капка този път беше решението на косовските власти да отстранят временно от длъжност директора на полицията в северната област Ненад Джурич, след като Джурич отказа да изпълни плана на косовското правителство за пререгистрация, който предвижда връчване на предупреждения и глоби на онези собственици на превозни средства, които все още не са сменили регистрационните си табели на "РКС".

 

Директорът на Института за териториално икономическо развитие (InTER) Драгиша Миячич смята, че ситуацията в северната част на Косово е изключително сериозна, особено ако се вземе предвид фактът, че полицаи от сръбска националност са напуснали косовската полицейска служба.

 

"Това създаде вакуум в сигурността, който не може да бъде запълнен от членовете на КФОР, тъй като те нямат мандат да изпълняват полицейски функции, а е опасно да бъде запълнен с полицаи от албанска националност, защото местното население ще го възприеме като провокация и акт на враждебност", казва Миячич за European Western Balkans.

 

Според него, ако ситуацията не бъде разрешена бързо, ще бъде трудно да се запази мирът в северните общини и затова е необходима спешна реакция на международната общност, "и то не на ниво съобщения, а конкретни стъпки, които да стабилизират положението на север".

 

Мисията на Европейския съюз за върховенството на закона в Косово (EULEX) не е поела полицейските отговорности в Северно Косово, въпреки че тази седмица увеличи мобилните разузнавателни патрули в северната част на страната и поддържа тясна координация с косовската полиция и КФОР.

 

Какви са реакциите на международната общност?

 

Независимо от оценката, с която мнозина се съгласяват - че последните събития в Косово на практика са отменили всичко, постигнато от Брюкселското споразумение - реакцията на международната общност изглежда по-снизходителна от очакваното.

 

Освен вече известните изявления, призоваващи двете страни да се въздържат от повишаване на напрежението, все още не е предложен конкретен план или решение.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел коментира, че събитията в отношенията между Косово и Сърбия застрашават годините на упорита работа и всичко, постигнато в рамките на диалога между Белград и Прищина.

 

В изявление, публикувано на 5 ноември, Борел призовава двете страни да се въздържат от всякакви едностранни действия, които биха могли да доведат до допълнително напрежение. Борел оцени, че оттеглянето на сърбите от косовските институции не е решение на настоящите спорове, и призова Сърбия и сръбските представители да спазят ангажиментите си от диалога и да се върнат в косовските институции, включително в полицията, съдебната система и местните администрации.

 

В същото време Прищина беше приканена да изпълни незабавно задълженията си, което означава да удължи процеса на пререгистрация на превозните средства и да преустанови всякакви наказателни действия срещу собствениците на регистрационни номера "КМ". Прищина също така е призована незабавно да предприеме стъпки за създаване на Съюз на сръбските общини (ССО). Подобни искания бяха отправени и от представителите на САЩ в Сърбия и Косово, както и от американския пратеник за диалог между Косово и Сърбия Габриел Ескобар.

 

Драгиша Миячич казва, че ЕС и САЩ са поискали от министър-председателя на Косово Албин Курти да не предприема едностранни действия, които не са координирани с международните партньори, особено такива, които могат да доведат до насилствени действия и дестабилизация.

 

"Доверието и искреността на ЕС, САЩ и другите страни от Квинтата са поставени под въпрос, като се има предвид, че Курти не се е съобразил с тези искания. Ето защо ЕС и САЩ трябва да операционализират изявленията си и чрез бърза реакция да предотвратят евентуален конфликт в северната част на Косово, а след това да накарат преговарящите страни да си сътрудничат и да се споразумеят по спорните въпроси. Алтернативата е конфликти, които няма да донесат нищо друго, освен неприятности", смята Миячич.

 

Независимо от исканията на международната общност, министър-председателят на Косово заяви, че процесът на пререгистрация продължава и че броят на издадените предупреждения е надхвърлил 900. Той допълни, че издаването на глоби на всички, които не са преминали към табели "РКС", ще започне на 21 ноември, както е планирано. На правителственото заседание, проведено в сряда, Курти заяви, че проблемът за сърбите не са решенията на косовското правителство, нито сроковете, а натискът. "Техният проблем са бомбените атентати, палежите на коли и къщи, натискът и безкрайните заплахи от страна на тези, които имат проблем със закона", каза Курти.

 

По отношение на Съюза на сръбските общини, която е най-голямата пречка за двете страни в диалога от много години, Курти заяви, че е против създаването на такава "моноетническа" общност.

 

Още един проблем за Курти в момента е опозицията, която изисква пълна координация на действията с международните партньори, най-вече със Съединените американски щати.

 

Междувременно на 9 ноември президентът на Сърбия Александър Вучич награди бившия директор Ненад Джурич на Областната дирекция на полицията в Северна Митровица и Александър Филипович, началник на Регионалната оперативна служба на тази дирекция. Джурич беше награден с орден "За заслуги в областта на отбраната и сигурността" първа степен, а Филипович - с орден "Милош Обилич" - Златен медал за храброст за отказа им да изпълнят решението на косовското правителство за пререгистрация на автомобилните номера.

 

Какви са последиците от оттеглянето от институциите?

 

Както пише KoSSev.info, оставките на сръбските депутати биха могли да доведат до пълно парализиране на косовския парламент, когато става въпрос за приемане на актове, за които се изисква мнозинство от гласовете на депутатите от общностите, нямащи мнозинство, съгласно конституцията на Прищина.

 

Що се отнася до местните власти, оставката на сръбските съветници ги квалифицира като нефункциониращи съгласно Закона за местното самоуправление в Прищина, така че е възможно тези институции да бъдат разпуснати, след което да последват местни избори.

 

Драгиша Миячич казва, че ако решението за напускане на институциите е окончателно, една от последиците от такова решение може да бъдат конфликти между гражданите и полицията, каквито е имало в миналото.

 

"Ако това е временна мярка, тогава въпросът е колко дълго ще продължи, т.е. какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да се върнат сърбите в институциите, и колко време ще отнеме изпълнението на тези условия. Не е известно също така дали връщането на сърбите обратно в институциите ще бъде безусловно, или ще има искания от страна на правителството на Косово, които ще ограничат връщането на определени лица, например полицейски служители, които са отказали да изпълнят заповедта", казва Миячич.

 

Според него следващите дни ще дадат някои отговори, но колкото повече време минава, толкова по-трудно ще бъде да се реши този въпрос по мирен път. Той отбеляза, че това изисква спешна реакция от страна на международната общност, защото всеки ден носи нова несигурност.

 

Миячич смята, че е необходимо да се ускори процесът на постигане на всеобхватно споразумение, тъй като всичко, което се случва, е следствие от факта, че диалогът продължава дълго и с течение на времето преговарящите страни са все по-малко готови да изпълнят поетите преди това ангажименти.

 

"В момента най-важното е да се стабилизира ситуацията в северната част на страната, за да няма конфликт между местното население и косовската полиция. В момента единственото решение е КФОР, поне временно, да забрани движението на специалните полицейски сили на Косово в северните общини, а полицейските служители да се върнат на работа, за да изпълняват основните полицейски задължения, докато ситуацията се разреши.

 

Междувременно е необходимо да се работи интензивно за постигане на всеобхватно споразумение, което да реши въпроса с табелите и всички други открити въпроси между Сърбия и Косово", каза Миячич.

 

Впечатлението е, че и Белград, и Прищина играят на принципа "всичко или нищо". В този момент отстъплението от предприетите стъпки може да има сериозни последици за вътрешната репутация както на Вучич, така и на Курти. Този факт намалява оптимизма на всички онези, които вярват, че решението на косовската криза може да дойде бързо и лесно.

 

София Попович, European Western Balkans

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5891 |11.11.2022 Задълбочава се кризата в ”Български пощи” . 1| 2853 |03.11.2022 Аниес Пание-Рюнаше: Кризата с горивата във Франция приключи . 7| 3880 |24.10.2022 Иво Христов: Президентска република е единственият изход от кризата на българския конституционен модел . 9| 10493 |20.10.2022 ПП измислиха решение за кризата с избора на председател на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads