Реклама / Ads
2| 4009 |07.02.2019 НОВИНИ

Крум Зарков: Дебатът за избора на нова ЦИК е абсурден

.
Крум Зарков
”Дебатът за избора на нова ЦИК е абсурден, защото според закона, до 21.02.2019 г. трябва да има нов състав на ЦИК. Няма какво да разсъждаваме по въпроса, защото законът е за всички и Народното събрание не може да не го спазва”. Това каза зам.-председателят на ПГ на ”БСП за България” Крум Зарков пред bTV.
 

Той добави, че левицата е била принудена да започне процедурата за избор на нова комисия, защото управляващите се ослушват. "Процедурата можеше да започне още през декември миналата година, затова да слушаме обяснения от страна на мнозинството, че новата ЦИК няма да има време да влезе във функциите си, е неадекватно", коментира Зарков.


Народният представител допълни, че управляващите нарочно бавят тази процедура, защото искат сегашната ЦИК да продължи да действа, макар че мандатът й свършва. "Защо въобще пишем закони, ако когато дойде време да ги изпълняваме, започва да се мисли - как да не го направим", попита социалистът. Зарков направи аналогия с казуса с машинното гласуване. "Идва време да се въведе и управляващите казват, че няма да го направят, въпреки че сме готови", каза още той.

 

Крум Зарков обяви, че левицата е идентифицирала два големи проблема в изборния закон и добави, че единият е свързан с избирателните списъци. "Миналият месец стана ясно, че различни държавни органи имат различна информация за това- колко хора живеят в страната и колко имат право да гласуват. Разминаването е с над милион души", припомни той.


Зарков бе категоричен, че е крайно време този проблем да бъде решен и затова социалистите са направили своите предложения. Той допълни, че през декември група депутати от ГЕРБ са внесли ключови промени в изборните правила, без обаче да има обсъждания за това. "Изборният кодекс не е перфектен, но това, което правят сега управляващите, не само, че не го подобрява, но и го влошава", заяви Крум Зарков.


Той коментира, че в него има и други абсурди- един от тях са двата оригинала на протокола на избирателните комисии. Народният представител обясни, че това е предпоставка за манипулация, защото в някои изборни комисии съществува практиката всички членове да се подписват на двата оригинални протокола, информацията се записва в единия от тях, а другият остава празен.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4864 |20.12.2018 Майк Помпейо: Чакаме избора на България за изтребители . 7| 4162 |20.12.2018 Крум Зарков: Закони се правят на принципа „джаста-праста“ . 2| 4617 |23.11.2018 Крум Зарков: Протестиращите усещат, че ги лъжат . 1| 4206 |24.10.2018 Проблеми в спецпрокуратурата спряха избора на посочения от Иван Гешев негов наследник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads