Реклама / Ads
3| 3037 |07.03.2023 НОВИНИ

Крум Зарков: Случаят ”Соло” припомни колко е важна реализацията на съдебната реформа

.
Крум Зарков
”Задържането на убиеца от ”Соло” припомни, че съдебната реформа и въпросът за правосъдието не са нещо отвлечено и показва, че докато говорим за това колко големи и какви да са наказанията, не е направено всичко възможно те да са неизбежни.” Това каза служебният правосъден министър Крум Зарков в предаването ”Още от деня” по БНТ.
 

Крум Зарков  изтъкна: "Този убиец е осъден с влязла в сила присъда най-тежката мярка - доживотен затвор и въпреки това е успял в продължение на 10 години да се укрива. Все пак правосъдието го достигна". Според него: "Тук не става дума пропуск в закона, а за пропуск в изпълнението му, коментира Зарков. Оттогава такива случаи не се наблюдават често, но трябва да се направи много внимателно изследване защо се случват подобни неща" Той посочи: "Това е единият от случаите - друг случай да избягаш от закона е въобще да не ти бъде повдигнато обвинение или да не бъдеш осъден".


Крум Зарков заяви, че няма право да обсъжда съдии и посочи, че контрол над действията на един съдия може да извършва само по-висш такъв. На въпрос работи ли съдебната система отговори, че в повечето случаи работи, но има два големи проблема: "Единият е кой изобщо стига до съд и има ли такива, които са защитени - не с имунитет, а фактически - това е въпросът за високите етажи на властта и политическата корупция. Този въпрос е обект на законопроекти, които, надявам се скоро, ще бъдат приети. Другото е организацията на самата система, така че да не може някой, който вече е осъден, такива случаи са редки, да се отклони от изпълнението на своята присъда".


Крум Зарков допълни: "Има какво да се направи, за да се подобрят правоохранителната и правораздавателната система, както и да се изчисти политическата власт от корупцията, но не е вярно, че нямаме работеща съдебна система - тя просто трябва да бъде подобрена. На въпроса за антикорупционното законодателство министърът отговори с въпрос: "Ще има ли мнозинство, което да посмее и да устои необходимите промени - често срещу самата система, която трябва да бъде реформирана? Надявам се, че отговор ще дадат скорошните избори".

 

Зарков каза, че не разполага с различна от вече публично известната информация за ареста на бизнесмена Велико Желев и връзката му със строежите на АМ "Хемус": "Трябва да видим как ще се развият нещата, дали и за какво ще бъде обвинен", посочи той.

Европейската прокуратура има доста работа в България - само миналата година са започнали 143 разследвания за материали и интерес от около 500 млн. евро". Той коментира: "България трябва да запълни своята бройка - не за да се харесаме на европейската главна прокурорка, а защото имаме нужда от европейски делегирани прокурори, които да проверят онези въпроси, които така и не намериха отговор в нашата прокуратура".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3010 |07.03.2023 Случаят "Семерджиев": Над 40 разпитани свидетели и в очаквания на присъда съвсем скоро . 1| 2912 |06.03.2023 Случаят “Локорско”: Гърция екстрадира един от обвиняемите за трагедията с мигранти . 1| 3082 |06.03.2023 Задържаха в Узбекистан осъдения за двойното убийство пред дискотека ”Соло” . 2| 3602 |02.03.2023 Крум Зарков: Затвор и глоби за създателите на пиратски сайтове, приложения и чат групи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads