Реклама / Ads
18| 5026 |09.04.2014 НОВИНИ

Я.Куюмджиев: ЕРП- та удрят правителството

.
Подозрително е защо и трите дружества два месеца преди изборите през 2014 г. са решили да прихващат пари от сметките на потребителите, каза пред bTV Явор Куюмджиев. Той бе категоричен, че това е удар срещу управлението и умишлено саботиране на усилията на правителството.
 

Възможно е отнемането на лицензите на Електроразпределителните дружества, тъй като България е правова държава и всеки, който е нарушил закона, независимо дали е депутат, министър, гражданин, който и да било, трябва да си понесе последствията. Това заяви народният представител и зам.-председател на комисията но енергетика.

Според него няма драма, тъй като лиценза се издава от ДКЕВР и само тя може да прецени дали по закон има нарушаване на изискванията и да определи съответното наказание.

Куюмджиев припомни, че на трите ЕРП- та вече е налагана максималната разрешена от закона глоба от 1 милион лева, която в момента се обжалва пред съда.

„Става въпрос за много по-специални отношения между обществен доставчик и крайния снабдител. В едната роля е НЕК, в другата са електроразпределителните дружества. Тези отношения са много по-специфични, защото касаят сигурността на доставките, които в момента имаме”, допълни той.

ДКЕВР има решение, със силата на подзаконов акт, което казва, че прихващанията само от една страна са незаконни, смята депутатът.

„Такива прихващания от цената на тока не могат да се правят в отношенията между доставчик и краен снабдител. И тук има заплаха за националната сигурност. Дружествата не плащат на НЕК за доставка на ток, тоест те събират парите от всички нас и не ги дават на Националната компания. И от тук тя няма средства да плати свои стари задължения на ЕРП-та. Това, че НЕК не е платила за зелена енергия, който проблем възникна през 2012-2013 г., е друга тема”, поясни депутатът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5843 |08.04.2014 Правителството отпуска кесията за Гергьовден . 23| 5693 |25.03.2014 Янев разкри тайна договорка; до юли ни удрят с 20% скок на тока . 18| 5591 |25.03.2014 Проф. Константинов: ГЕРБ и ДПС могат и правителството да свалят . 10| 5228 |11.03.2014 Кунева: Правителството бяга от отговори за работните места, корупцията и сигурността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads