Реклама / Ads
6| 3877 |09.01.2024 НОВИНИ

Кулеба: Замразените руски активи могат да покрият 80% от нуждите на Украйна

.
Украинският външен министър Дмитро Кулеба Източник: БГНЕС
"Общата сума на замразените руски активи може да покрие над 80% от исканията на Украйна за възстановяване на средства". Това заяви външният министър Дмитро Кулеба в интервю за испанския вестник El Pais.
 

Приблизително 300 млрд. долара от активите на руската централна банка бяха замразени от Запада, след като Русия стартира пълномащабната си инвазия в Украйна. Съюзниците на Киев от месеци дискутират как да намерят законен начин за конфискуване на средствата, които биха могли да бъдат насочени към войната и усилията за възстановяване на Украйна.
 

Според съобщенията, такива разговори между американски и европейски официални лица са се засилили през последните седмици, като американският държавен глава Джо Байдън е поискал стратегия, готова до 24 февруари 2024 г., когато ще се навършат две години от началото на тоталната война.
 

В интервюто за El Pais украинският външен министър подчерта, че страната му ще получи средства от замразените руски активи.




"Това ще се случи на 100%, въпросът е до каква степен, защото има три елемента: самите замразени активи, печалбите от активите и данъците върху тези печалби. Но това ще се случи, защото е логично Русия да плати", посочи Кулеба.
 

"А има достатъчно замразени активи, за да се справим с възстановяването на Украйна. Можем да възстановим училища, болници и инфраструктура за сметка на страната, която ги е разрушила", категоричен бе той.
 

Министърът е на мнение, че Украйна ще получи първите средства преди края на войната, но е необходима "цялостна система за решаване на правните въпроси, финансовите механизми и прозрачността".





 "Не може да се получи всичко за един ден, нужен е процес. Това е сложен правен, регулаторен и финансов инструмент. Но въпреки че някои имат съмнения, това решение трябва да бъде взето, защото е най-естественото от всички", каза още Кулеба.
 

Според оценките повечето руски активи са в Европа, а около 5 млрд. долара се държат от американски институции.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4313 |09.01.2024 Навални се присмива на студa от -32°C в затвора "Полярен вълк" . 2| 3883 |09.01.2024 Ирландската изпълнителка Шиниъд О'Конър е починала от естествена смърт . 4| 13938 |09.01.2024 Приходната агенция: Безработните да си приготвят по 37,32 лева месечно за държавата . 18| 10741 |09.01.2024 НАСА и САЩ няма да изпържат мозъците ви и да дадат път на Антихриста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads