Реклама / Ads
0| 3309 |17.07.2022 НОВИНИ

Културният министър гази Закона за държавния служител, алармират от „Зограф“

.
Атанас Атанасов
Сдружение „Зограф” алармира: Министър Атанас Атанасов или „просто Наско” в нарушение на закона „трудоустроява” спешно и без конкурс съветниците си от политическия си кабинет на апетитни висши чиновнически длъжности във ведомството

Министърът на културата в оставка Атанас Атанасов тези дни демонстрира нагледно, че за него „законът е врата у поле", особено когато трябва да се „погрижи" за своите многобройни и скъпо платени съветници, констатират от сдружение „Зограф". Предусещайки, че съвсем скоро по лесно обясними причини ще му се наложи да се раздели завинаги с кабинета си на столичния булевард „Стамболийски"17, той назначи най-изненадващо досегашната си съветничка в политическия си кабинет Нели Македонска за титулярен директор на ключовата Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата, без обаче изобщо да си прави труда да обявява абсолютно задължителния в такива случаи конкурс за заемане на длъжността, заявяват от „Зограф".


От неправителствената организация напомнят в тази връзка, че съгласно чл. 10, ал.1 и ал. 2 от Закона за държавния служител, постъпването на държавна служба в съответната администрация задължително се предхожда от конкурс, а назначаването на всяка длъжност на държавен служител се извършва чрез конкуренция, основана на професионални качества. За скандалните си и изцяло незаконосъобразни назначения в последните дни от своя мандат министърът в оставка Атанасов е редно обаче да поеме своята политическа отговорност и да понесе и съответните санкции, категорични са от сдружение „Зограф".


Междувременно тези дни стана ясно, че министърът на културата в оставка Атанас Атанасов няма куража и смелостта да организира и да даде заключителна пресконференция, на която евентуално да отчете какво е свършил на ползу роду през краткия си мандат, отбелязват от сдружение „Зограф". В интерес на истината, министър Атанасов е дал до момента само една-единствена пресконференция във ведомството си, на която в началото на годината се опита да представи екипа си. На въпросната си първа и единствена подобна медийна изява той обаче тотално се изложи и стана за смях, тъй като не съумя да даде смислен отговор на нито един журналистически въпрос и молеше през цялото време своите заместник-министри да го спасяват и изваждат от конфузните и нелепи ситуации, припомнят от „Зограф".

 

По тази причина отиващият си културен министър очевидно няма да посмее да покани медиите на прощална пресконференция във ведомството си, защото единствените видими „постижения" през 7-те месеца от краткия мандат на Атанас Атанасов са една джендър изложба, организирана с парите на данъкоплатците, както и eдно скандално видео-селфи на прозореца, заснето вероятно в неадекватно състояние, а дългият списък с гафовете му включва напълно провален археологически сезон, спряно финансиране и за знакови обекти като Перперикон, антична Рациария до Видин, Хераклея Синтика до Петрич, късноантичният град Мисионис до Търговище, липса на изготвен Регистър на свободните творци и артисти, както и орязан бюджет на културното ведомство с 1,4 млн. лева, отчитат от сдружение „Зограф".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2891 |16.07.2022 Министър Йорданова атакува Гешев: Къде са корупционните обвинителни актове и влезлите в сила присъди? . 0| 2881 |15.07.2022 Всяка седмица енергийният министър търсел навред газ с правителствения самолет, твърди шефът на КЕВР . 0| 2716 |14.07.2022 Военният министър за самолета-калпазанин: НАТО е възприел действията му като потенциален риск . 0| 2616 |14.07.2022 Министър Божанов освети плащанията на държавата над 5 000 лв. от 2006 г. насам
Реклама / Ads