Реклама / Ads
5| 2162 |11.10.2024 НОВИНИ

Министърът на културата Найден Тодоров: Финансовите схеми в театралните институции уронват културата на България

.
Найден Тодоров
Министърът на културата Найден Тодоров разкритикува нарушенията в театралните институции, които хвърлят сянка върху цялата културна система в България.
 

Служебният министър на културата Найден Тодоров изрази разочарование от текущите разкрития за финансови нарушения в театралните институции в България. „Чувствам се излъган. Защото в случая не става дума за това, че някои институции са нарушили закона. Въпросът е много по-тежък“, заяви той в интервю в „Денят започва“.

 

По отношение на схемата за източване на театри, Тодоров уточни, че са открити допълнителни факти, които ще бъдат предадени на разследващите органи. Той коментира, че „не става въпрос само за източване на заплати. Има игри с фирми, към които са се стичали стотици хиляди левове“.

 

Министърът подчерта важността на контролните функции на Министерството на културата, като отбеляза, че системата за финансиране, наречена СЕБРА, изисква човек от министерството да потвърждава плащанията. В момента не е ясно доколко служителите са действали с небрежност или с умишлена цел. Затова Тодоров е повикал Главния инспекторат на Министерския съвет, който да извърши проверки.

 

„Това, което се опитвам да кажа е, че системата за финансиране изисква човек от министерството да потвърждава плащанията. В момента ние не знаем доколко този човек или тези хора, са действали небрежно или с умисъл“, отбеляза той.

 

Директорът на театъра в Разград е арестуван за присвояване на средства, а разследванията разкриват фиктивни схеми с назначаване на 60 служители с ненормално високи заплати от Перник. Също така, директорът на театъра в Смолян е привлечен под наказателна отговорност. Тодоров подчерта, че „не става въпрос само за финансови престъпления, а и за престъпления срещу културата на България“, добавяйки, че ще последват наказания за извършителите.

 

„Този процес трябва да се забърза, за да се приключи с подобни престъпления“, завърши Тодоров. Той също така зададе важен въпрос: „Ако се е знаело за престъпления със задна дата, защо не е уведомена прокуратурата? Чакате прокуратурата да дойде при Вас ли?“

 

Тодоров подчерта, че Министерството на културата не е бездействало и че реакцията на директора на театъра в Пазарджик е следствие от проверки на Министерството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2280 |11.10.2024 Кризата в правосъдието: Юристи нищят решения на ВСС и номинацията на Сарафов за главен прокурор . 2| 2278 |11.10.2024 Необичайно природно явление: Полярно сияние озарява небето над България . 4| 4229 |11.10.2024 Великобритания обмисля изпращане на военни инструктори в Украйна за обучение на новобранци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads