Реклама / Ads
2| 2161 |12.09.2024 НОВИНИ

Културният министър: В областта на археологията за тази година има недостиг от 2 млн. и 600 хил. лв.

.
Служебният министър на културата Найден Тодоров Източник: Стопкадър: NOVA NEWS
65 милиона лева повече са заложени в бюджета за Министерството на културата за 2025 г. Това посочи в ефира на NOVA NEWS служебният министър на културата Найден Тодоров.
 

По думите му спокойствието, което цари в момента, е абсолютно привидно, тъй като парите за култура все още не стигат.

 

"Причината е в начина им на разпределяне. Опитваме се да вдигнем бюджета, но в областта на археологията имаме интересна ситуация. Има определени за тази година 5 милиона лева, от които следват да се финансират определен брой проекти. Така се оказва, че имаме недостиг на 2 милиона и 600 хиляди”, алармира специалистът.





„Неслучайно сценичните изкуства формират около 55 процента от бюджета на Министерството на културата, там работят най-много хора. Парите се влагат в живия човешки ресурс. В момента думата реформа е мръсна дума. Защо това е така? Защото политиците разбират две неща като чуят промяна, а това е смяна на ръководство и съкращение на персонал. Това не е реформа. Реформа е да се смени философията на съществуването и финансирането”, допълни той.

 

Тодоров коментира и новината, че все още не са изпълнени указанията на ЮНЕСКО за Стария град в Несебър.





„Има опасност да изпадне от списъка на ЮНЕСКО. Той няма нещо, което е задължително да има и това е план за опазване и управление. Правен е такъв от специалисти, но не е бил приет, като в момента се прави нов. Имаше наложителни корекции в Закона за културното наследство, които нямаше как да се случат без парламент. Проблем е, че хората, които живеят в Несебър искат да направят модерен град в едно историческо пространство. Няма как да им разрешим да го модернизират. Трябва да се направи нещо, че местните да бъдат стимулирани да живеят там”, уточни служебният министър на културата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2399 |12.09.2024 Три черноморски курортни градчета пред криза с отпадъците . 1| 2216 |12.09.2024 Какви услуги трябва да ви предостави личният лекар? . 10| 17583 |12.09.2024 Свалиха руски изтребител Су-30СМ над Черно море . 0| 2175 |12.09.2024 Законопроектът за насърчаване на доброволчеството отпадна от дневния ред на парламент /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads