Реклама / Ads
18| 4484 |24.06.2020 НОВИНИ

Д-р Кунчев за коронавируса: Има сериозно повишаване на заболеваемостта

.
Доц. д-р Ангел Кунчев Източник: БГНЕС
Няма какво да спорим – има сериозно повишаване на заболеваемостта. Дали обаче го има ефектът на по-леко изкарване на коронавируса – може би има малко по-малко влизащи в болница, но за да сме сигурни, трябва да има доста повече статистически данни. Трябват поне 3-4 седмици, за момента не можем да потвърдим.
 

Това заяви д-р Ангел Кунчев, национален здравен инспектор. Според него, не повече от 20% от заразените влизат в болница, а не повече от 4-5% се нуждаят от интензвина помощ.


Ако заболеваемостта расте застрашително, ще върнем мерки, но има търпимост и на обществото, обясни Кунчев пред Нова телевизия, според който насилствените мерки може да не проработят заради отхвърлянето. Животът ни го поставя този въпрос – Гърция заключи всички вкъщи и почна да регистрира по 4-5 случая. Търсим баланс – ще видите, че и Гърция няма да остане с тези малко случаи. Въпросът е да намерим баланс между здраве и икономика, поясни националният здравен инспектор. От развитието на ситуацията ще зависят мерките, уточни той пред Нова телевизия.


За налагане на мерки има значение кой е засегнат – колко имат нужда от медицинска помощ, дали са разпръснати по области или съсредоточени на едно място, каза още Кунчев. Според него е добре всеки влизащ в болница да бъде тестван с PCR тест. Въпросът е кой да плаща – идеята досега е изследване с бързи тестове за сметка на болницата и който покаже отклонение, се тества с PCR за сметка на общественото здравеопазване.


Що се отнася до клиничната пътека за COVID-19, Кунчев заяви, че 600 лева са малко за хора, нуждаещи от интензивна грижа, защото там сметката може да е 2000 – 5000 – 10 000 лева. При лека клиника обаче може и да е по-евтино от 600 лева. Но на въпрос колко трябва да е пътеката, националният здравен инспектор не пожела да вземе отношение, защото не е негова работа.


Каква е гаранцията, че колективният имунитет ще работи? Че няма да се заразиш след 6 месеца, като си преболедувал? Ние вече имаме такива случаи, добави Кунчев. И беше категоричен – няма как да се каже дали наесен ще има втора вълна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 13314 |23.06.2020 Ангел Кунчев: Много е просто - затваряш всички по домовете им и няма зараза . 12| 7595 |16.06.2020 И доц. Кунчев не чу Борисов, пое към гръцкото море . 23| 7481 |12.06.2020 Кунчев кастри Мангъров: Стадният имунитет ще ни превърне във втора Швеция . 11| 8707 |12.06.2020 Докладът на Кунчев за COVID-19 се появи Лекар: Не е за показване!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads