Реклама / Ads
0| 3736 |09.09.2016 НОВИНИ

Кунева реже парите за университетите

.
Меглена Кунева
Министерството на образованието и науката разработва механизми за намаляване на ножицата във финансирането на специалностите в университетите. Това се закани вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.
 

Пред медиите тя даде пример, че държавната субсидия на направление „Медицина“ е 10 пъти по-голяма от тази на „Педагогика“. И обясни, че в Европейския съюз разликата между най-ниско и най-високо финансираните специалности е около 6 пъти. Кунева заяви, че при срещата си със Съвета на ректорите, финансирането на висшето образование е било основна тема и припомни, че план-приемът за тази академична година е бил редуциран с 9000 места.

„Министерството има за цел да въведе критерии за качество и за доказване на нуждата от разширен прием, така че пазарът на труда да срещне пазара на образованието. В пазара на образование има големи възможности за реализация на специалности като право, икономика и туризъм", коментира тя. "Университетите трябва да преценят кои са добрите им специалности и кои не дават добра реализация. Нашето желание е да стимулираме най-добрите. Висшето образование има една цел - след ползотворно учене да си намериш работа“, добави вицепремиерът.

Междувременно Кунева обяви, че образователната система е готова за новата учебна година. „Имаме горещ телефон за реформата и имейл - ще отговорим на всички въпроси. Молбата ми е: питайте Министерството на образованието и науката за всичко - от разликата между учебник и помагало, кой прави избора им и др“, добави още тя. Броят на първокласниците тази година ще е 66 611 или със 700 по-малко от предходната учебна година. Броят на учениците в дневна форма ще е 719 000. Около 30 училища ще започнат годината с ремонт. В тях има създадена организация за обезпечаване на учебния процес и пропуснати часове няма да има.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3736 |07.09.2016 Кунева: Няма хаос с учебниците . 0| 4540 |02.09.2016 Манолова: 100 млн. от парите за саниране да отидат за паметници . 1| 4821 |02.09.2016 Общинари спряха парите за филм за баба Илийца и дядо Йоцо . 0| 4266 |02.09.2016 Борисов: Поех председателството на ЕС, защото ми писна от Кунева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads