„Ние го подкрепяме и смятаме, че е най-подходящият за кандидат за президент на Реформаторския блок”, заяви той, предаде news.bg. Ананиев не вижда човек от Реформаторския блок, който не би подкрепил номинацията на Минеков, знаейки, че е издигнат от сериозни български интелектуалци. По думите му според вътрешнопартийно изследване сред ДБГ неприемлива е кандидатурата на Гроздан Караджов.

 

От 800 делегата на конгреса на ДБГ през октомври, само двама души са подкрепили Караджов. Според Настимир Ананиев при такъв резултат няма как да се мобилизират структурите да работят за него за кандидат-президент.

 

При положение, че БДГ е най-голямата партия в РБ с 233 структури и с най-добри резултати на последните местни избори никой кандидат не може да се лиши от тази подкрепа, категоричен беше той.

 

В ДБГ имат колебания, свързани и с кандидатурата на Трайчо Трайков. На изслушването, той е заявил, че при една „правилна“ кандидатура на ГЕРБ той може да се оттегли. „Това е колебливо поведение, искаме кандидатът на РБ да се бори за най-добрия резултат на Блока. Целта ни е победа или балотаж, заяви Ананиев.