Реклама / Ads
0| 6200 |03.08.2016 НОВИНИ

Купуват заглушаващи устройства за GSM в затворите

.
В местата за лишаване от свобода у нас всичко е в границите на нормалното, шок и ужас няма. За насилие между затворници не отрече, а за наказани надзиратели за бездействие не потвърди зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.
 

Такова е становището на правосъдното министерство след двумесечна проверка, назначена в отговор на шокиращите кадри на физическо и сексуално насилие между затворници в "Белене".

По думите на зам.-министъра кадрите, заснети от самите затворници с нелегално внесени мобилни телефони, съдържат сцени на насилие и за тях има наказани затворници. Няма обаче наказани служители.

Случващото се на кадрите са действителни случки от 2013 г., но пострадалите не са се оплакали нито пред администрацията на затвора, нито пред Комитета против изтезанията, заяви Филипова преди да констатира, че всичко е в границите на нормалното за места за лишаване от свобода.

По конкретните случаи няма установени действия или бездействия от страна на надзирателите. Броят на работещите в „Белене” е значително намален, въпреки, че „това не е оправдание”, но такива престъпления се случват и извън решетките, заяви зам.-министърът.

По повод мобилните телефони, лесно достъпни до изтърпяващите наказанията си също са направени проверки и е „намалено използването им в местата за лишаване от свобода”, разясни Филипова като се похвали, че предстои да се направи обществена поръчка за техника, която не само да заглушава сигнала, но и да открива подобни устройства, когато не са включени.

За измамите, които затворниците успяват да реализират необезпокоявани, тя коментира, че е проблем, но има „условия, които подпомагат деянието.” За пример се посочи  невъзможността затворниците да получат "елементарни жизнени стандарти" като лично пространство например.

Подобни измами ще станат невъзможни, когато говореното по телефона стане невъзможно, категорична е Филипова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5441 |31.05.2016 Кр. Георгиева: Иска ми се българите да купуват еднопосочни билети за България . 10| 5833 |19.03.2016 Масово родители купуват пистолети и ножове на децата си . 46| 11001 |11.02.2016 Фрогоко: Около дебата за Бокова купуват за 700 млн. лв. военен кораб . 9| 4779 |08.02.2016 Гайдаров: Все повече хора у нас купуват оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads