Реклама / Ads
0| 2849 |03.06.2022 НОВИНИ

Куриоз: Северна Корея поема ръководството на Конференцията за ядрено разоръжаване на ООН

.
Ким Чен Ун Източник: БГНЕС
Куриоз! Северна Корея временно пое ръководството на Конференцията за ядрено разоръжаване в ООН. Това се случва, след като по-рано тази година държавата беше обвинена в изпробване на междуконтинентална балистична ракета, които са забранени от Съвета за сигурност на ООН, пише BBC.
 

Въпреки това Северна Корея пое председателството на Конференцията по разоръжаването, тъй като позицията се заема на ротационен принцип между членовете. Този ход предизвика незабавни критики за ефективността на форума.

 

Редица неправителствени организации призоваха страните да излязат от залата – често срещана форма на дипломатически протест. Въпреки че държавите-членки не направиха това на сесията в четвъртък, някои държави изпратиха на конференцията само представители на по-ниско ниво.

 

Само миналата седмица Пхенян изстреля извърши няколко ракетни изпитания непосредствено след посещението на президента на САЩ Джо Байдън в неговите съседи Южна Корея и Япония.

 

BBC припомня, че ООН забрани на Северна Корея да извършва балистични и ядрени изпитания и наложи строги санкции след предишни тестове.

 

Конференцията по разоръжаване, която се провежда три пъти годишно в централата на ООН в Женева, е единственият постоянен многостранен орган в света, който преговаря за оръжия и ядрени споразумения. Нейната всеобхватна цел е да сложи край на надпреварата в ядрените оръжия и да предотврати ядрена война. От 1996 г. насам обаче не успява да направи никакви значими спорязумения.

 

Северна Корея ще председателства форума поне през следващите три седмици. На откриващата сесия в четвъртък западните държави, много от които прилагат санкции срещу Пхенян, публикуваха съвместно изявление, осъждащо агресията на Северна Корея през тази година.

 

„Оставаме сериозно загрижени за безразсъдните действия на КНДР, които продължават сериозно да подкопават самата стойност на Конференцията за разоръжаване“, каза посланикът на Австралия от името на коалиция от държави.

 

В отговор на назначаването САЩ казаха, че това предизвиква въпроси относно ефективността на форума.

 

В изявлението си посланикът на Северна Корея повтори твърденията на страната си за самозащита, налагаща милитаризацията й и заяви, че тя остава ангажирана да допринася за глобалното разоръжаване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11252 |30.05.2022 Петър Стоянов: С тона си към Северна Македония създаваме нация, която да ни мрази . 0| 4472 |28.05.2022 Евродепутатът Иво Христов: Правителството не желае да поеме отговорност за ветото върху Северна Македония . 0| 6168 |27.05.2022 България може да получи от Северна Македония онова, което иска. Ето как . 0| 3124 |27.05.2022 Северна Македония в центъра на извънреден коалиционен съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads