Реклама / Ads
12| 4628 |20.05.2010 НОВИНИ

Н. Куцкова: Изпълнителната власт да не се меси в съдебната

.
Говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова заяви пред PRO.BG, че не одобрява ДАНС да преценява дали магистратите имат право на допуск до класифицирана информация.
 

„Не е работа на изпълнителната власт да подбира кой да работи в съдебната. Изборът на хора в съдебната система трябва да става по два признака – професионален (юридически знания) и морал. Кой ще даде гаранция, че ДАНС ще подходи професионално? Да не забравяме, че допреди няколко месеца в ДАНС беше човек, който се оказа главата на Октопода – Алексей Петров.”

Нели Куцкова коментира и призива на вътрешния министър членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставка, защото не са се самосезирали след скандала с предоставянето на имоти на "бедните" роднини на трима магистрати. „Не съм от привържениците на ВСС, но съветът пусна едно съобщение за тези магистратски деца и каза, че Комисията по етика се е самосезирала. Важно е резултатите от проверката да бъдат публично обявени и който е виновен да си понесе последствията. Не съм чула досега колега, който да не е омерзен от това, което се случва.”, посочи Куцкова и допълни: „Всяко едно ново съмнение ни кара да се чувстваме неудобно за пореден път, че сме в тази система.

Това, че някои хора по някакъв начин са сдобили с имоти по морето и всички говорят за магистратска наглост, е изключително обидно. Дори да се съсипем от работа, заради тези хора позорът е за всички. Независимо дали на Висшия съдебен съвет ще му поискат оставката, той е длъжен да допринесе за очистване на морала в системата”, заяви съдията.

По повод идеята на вътрешния министър за създаването на специален съд за корупция и организирана престъпност Нели Куцкова призова към повече мъдрост и далновидност, „за да не се окаже това едно изхвърляне с много разходи по време на криза без никакъв ефект”.

Говорителят на Съюза на съдиите определи като хубава новата стратегия за реформа на съдебната система. „Може би защото е хубава, тя не предизвика ответни реакции и не влезе във фокуса на общественото внимание. Но аз искам да погледна към стратегията от една по-различна гледна точка – на бюджета. За нас съдиите е много важно да се преоцени във време на криза как се управляват финансовите ресурси в съдебната система. В последните години се наливат много пари, а не се виждат резултати”, завърши Куцкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5811 |30.04.2010 Непреборени властови картели имало у нас . 6| 4474 |15.04.2010 Продават самолета на властта след трагедията в Смоленск . 9| 4872 |24.03.2010 Н. Куцкова: Съдии припадат от преработване . 5| 4875 |17.03.2010 Б. Найденов: Хора с власт покровителствали Ал. Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads