Реклама / Ads
2| 3984 |03.07.2024 НОВИНИ

КЗК погна една от големите търговски вериги заради спорни договори

.
Източник: личен архив
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала проверка на хранителната верига Billa заради евентуална нелоялна търговска практика, свързана с договорите с доставчици на продукти.
 

Производството на регулатора е започнало на база предварително проучване във връзка с нарастващите цени на дребно (към крайните потребители) на хранителните продукти в магазинната мрежа в началото на 2023 г. и конкретно в големите търговски вериги, чийто дял на пазара на хранителни продукти е значителен.

 

Комисията казва, че в медийните публикации, които отразяват това, като причина за увеличението на цените се сочат високите надценки и условията, налагани на доставчиците/производителите от страна на търговските вериги. Затова регулаторът предварително е изискал от производители и доставчици на една от основните групи хранителни продукти – яйца, както и от техни сдружения, информация относно механизма и критериите, по които се сключват договори за доставка на стоки/спогодби за рамкови условия с търговски вериги.

 

Изискана е и информация относно начина на определяне на доставните цени (цени на едро) в процеса на сключване на договорите с търговските вериги, включително и с „Билла България“. Представени са и действащите в периода ноември 2021 г. до началото на 2023 г. общи търговски условия на големите търговски вериги, отбелязва Economic.bg.

КЗК прави анализ на събраната информация, касаеща дейността на „Билла“, свързана със сключване на договори и споразумения за рамкови условия с доставчиците/производителите на яйца и установява, че в някои от тях се съдържат клаузи, които може да попадат в обхвата на забраните по глава Седма „б“ от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

 

Пример за такива са ограничаването на доставчика по договора да предлага продуктите си на трети лица и заплащане на неустойки в случай на нарушение на това ограничение, поемане за сметка на доставчика на всички разходи за всякакви обезщетения, които купувачът заплаща при рекламация от клиенти и др.

Към настоящия момент БИЛЛА България не е уведомено за решение за образуване на производство за проучване от КЗК срещу дружеството, поради което и не разполагаме с информация за него.

 

Позицията на компанията 

 

От „Билла България“ казват, че все още не са уведомени за решение за образуване на производство за проучване от КЗК срещу дружеството, поради което и не разполагат с информация за него. 

Компанията твърди, че „всички договори, общи условия и каквито и да е други документи, уреждащи отношенията на компанията с нейните доставчици и партньори, напълно съответстват на българското законодателство“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2916 |03.07.2024 Борисов го изби на творчество по време на дебата. Вижте какво си рисува . 1| 14293 |03.07.2024 На фона на растяща средна работна заплата в страната: Все повече безработни отчита националната статистика . 8| 13347 |03.07.2024 “Класическа измама през арбитражен съд”. История за половин милион с много въпросителни . 33| 7814 |03.07.2024 Кабинетът "Желязков" не беше приет /ВИДЕО/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads