Реклама / Ads
4| 3435 |29.09.2022 НОВИНИ

КЗК прозря, че “Лукойл” са монопол на пазара за горива

.
Комисията за защита на конкуренцията прозря, че “Лукойл” е монополист на пазара за търговия на горива на едро. Решението на КЗК идва на фона на множеството твърдения за господстващото положение на компанията, която е единственият вносител на нефт и определя цените, по които се продава на пазара.

Становището на КЗК идва по искане на други участници на пазара за търговия на горива. Регулаторът е установил, че “Лукойл”, който оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация, притежава силно развита складова и транспортна инфраструктура, което представлява “конкурентно предимство пред останалите дружества”.

 

“Дружеството също така притежава висок пазарен дял и е пазарен лидер на пазар на търговия на едро с моторни горива в страната”, посочват още от КЗК. 

 

КЗК идентифицира конкурентни проблеми, свързани с прилаганата от страна на дружеството ценовата политика при търговията на едро с моторни горива на територията на страната. Според Комисията дружеството е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и премахване отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите. Ценова преса е налице, когато разликата между цените на долния пазар на предприятие с господстващо положение и цените на горния пазар, които то фактурира на конкурентите си, е отрицателна, или недостатъчна, за да се покрият специфичните разходи за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.


Според Комисията това поведение на "Лукойл-България“ ЕООД представлява обща стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива в страната, с цел засилване на господстващото му положение на пазара на търговия на едро на горива.


Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

 

“Лукойл” може да представи писмено възражение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2452 |21.09.2022 Дипломат: Путин прозря, че украинската армия не е ”банда нацисти” и мобилизира . 0| 4309 |05.09.2022 Евгений Кънев: В България има доказан монопол на петрола, няма политическа воля за справяне с него . 0| 3232 |04.09.2022 Плевнелиев: Най-мощното оръжие на Путин е енергийния монопол, ”Газпром” трябва да бъде елиминиран . 0| 2540 |24.08.2022 Пламен Данаилов, ИТН: Някои искат да монополизират ”Булгаргаз”, може да се ползва за хранилка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads