Реклама / Ads
10| 3223 |29.03.2021 НОВИНИ

Лъчeзaр Тoмoв с 3 cтрaтeгии за борба с „вечната пандемия“

.
Лъчезар Томов
Според математика Лъчезар Томов съществуват три основни стратегии за излизане от вечната пандемия, които могат да се използват поотделно или координирано. Какво може да се направи у нас с нашите ресурси - това ще говоря в сряда, пише той в профила си във Фейсбук.
 

1. Ковид 0 - влизане в страната само с карантина 14 дни и 2 отрицателни PCR теста след нея, разделяне на страната на региони, прекратяване на трафика между тях, затваряне до 0 случаи на ден за 14 дни, намиране на позитивните и изолирането им в специални помещения (могат да са хотели). Това ще позволи да се паузира епидемията за няколко месеца при стриктен граничен контрол и да се живее нормално, докато се ваксинират хората.

 

Недостатъци - цената е висока, макар и многократно по-ниска от това, което плащаме сега чисто икономически с вечната пандемия и периодичните затваряния. Хората трябва да бъдат убедени, а доверието в институциите е ниско, но ако се направи, със сигурност ще проработи. Доказа се като практика, вкл. и при големи и гъсто населени държави като Виетнам.

 

2. Тактика Корея/Хонг Конг/Сингапур - поддържане на метаустойчиво състояние с постоянно нисък брой заразени на ден в отворена среда с мащабна стратегия за проследяване и изолиране на контакти, вкл. и с мобилни приложения и публикуване на всички позитивни, вкл. и на картата на града в реално време (корейски модел). Периодично локално затваряне там, където ситуацията излезе от контрол, макс. 2 седмици. Позволява относително нормален живот, в комбинация със 100% носене на маски. навсякъде, без изключения.

 

Недостатъци - високо технологично, изисква сериозни кадри и като качество и като количество. След всяко ново избухване постоянният брой заразени се установява на по-високо ниво.

 

3. Тактика Израел - Агресивна имунизационна кампания на най-рисковите групи за сваляне на смъртността  и болничното натоварване, отваряне на обществото за ваксинираните, докато продължава имунизацията на другите до колективен имунитет. Ваксиниране на гимназистите за връщане към нормален учебен процес и сваляне на разпространението на болестта.

 

Недостатъци - трябва да има ваксини и високо доверие в управлението, или много сериозна комуникационна стратегия, за убеждаване на хората. При наличие на ваксини обаче броят желаещи ще скочи рязко дори у нас.“

 

Facebook, Лъчезар Томов




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3449 |29.03.2021 Над 2500 секции са рискови за купен или контролиран вот, прогнозира ”Антикорупционният фонд” . 3| 3379 |29.03.2021 Д-р Хасърджиев: Здравеопазването в предизборните платформи е познато старо . 3| 3185 |29.03.2021 Сертификатът за ваксинация срещу COVID да е безплатен, настоява омбудсманът . 14| 3667 |29.03.2021 Борисов пак обеща: Няма да има извънредно положение и нови мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads