Реклама / Ads
3| 4751 |27.09.2023 НОВИНИ

Лагери с казаци, шествие под императорски знамена. Какво се знае за изгонения от България беларуски свещеник? /видео/

.
Евгений Павелчук
Беларуската служба на радио "Свобода" разказва за жизнения път на един от депортираните от България агенти на Русия, беларуския свещеник Евгений Павелчук. Оказа се, че той е служил в секретна военна част край Москва, отговарял е за взаимодействието с въоръжените сили в Гродненската епархия на Руската православна църква, организирал е там казашки детски лагери и дори е участвал в шествие под руските имперски знамена. Бившите му колеги говорят за него като за най-чистия представител на „руския свят“.
 

Протоиерей Евгений Павелчук е на 57 години, роден е в село Рудск, Яновски район, Брестка област на Беларус. В едно от интервютата той припомни, че е дошъл при Бог благодарение на баба си. На сайта на Минската епархия пише, че Павелчук е ръкоположен за дякон през 1995 г., а за свещеник през 2004 г. Протоиерейът е завършил Минската духовна семинария през 2002 г. и Киевската духовна академия през 2009 г.


Въпреки това, преди да се обърне към религията, беларусинът служи в армията - в Подмосковието, като част от силите за противоракетна отбрана.


"В гората, без да напускам в продължение на две години: секретно звено - казва той за този период. - През втората година от службата бях назначен на длъжността "секретар" на секретния отдел. Позицията беше много отговорна , но в същото време имаше достатъчно свободно време. Четох много, но още повече мислех. Именно в армията ми влезе в сърцето мисълта, че Бог съществува."


След армията Павелчук постъпва в Института по култура и след дипломирането си заминава за Гродно със съпругата си Ирина: в този град той е ръководител на местния културен център. В Гродно той започва да участва в православния живот и най-накрая става свещеник.


Павелчук започва да служи в Шчучин, малък град в Гродненска област: там той започва строежа на църквата Богоявление. Младият свещеник служи там четири години, след което през ноември 2008 г. е преместен в катедралата "Света Покров" в Гродно, където служи през следващите девет години.


Още в Шчучин младият свещеник започва да се занимава с православно образование на младежта: основава православния военно-патриотичен клуб „Дружина“. Миналата година беше отбелязана 15-ата годишнина на тази организация: на нея присъства лично помощникът на Лукашенко в Гродненска област, бившият министър на вътрешните работи Юрий Караев. По време на тържеството членовете на клуба положиха клетва под знамето с лика на руския княз Александър Невски.


Още през 2015 г. беларуското издание „Наша Нива“ направи разследване за дейността на „Дружина“ и друг подобен клуб „Славяни“ (който Павелчук също основа в Гродно). Оказа се, че и двата паравоенни клуба набират предимно т. нар. „трудни“ тийнейджъри, които са били доведени в инспектората по делата на непълнолетните. Журналистите установиха, че инструкторите на тийнейджърите са носители на идеологията на „руския свят“ и членове на казашки формирования. Но тогава Павелчук каза, че не вижда нищо лошо във факта, че такива тийнейджъри се обучават на ръкопашен бой, стрелба с пистолет и картечница, оцеляване и основите на медицинското обучение.


След началото на конфликта в Донбас клубовете „Славяни“ и „Дружина“ открито публикуваха съобщения на страниците си в социалната мрежа ВКонтакте за присъединяване към „православната война за руснаците, Новоросия и Русия“.


Евгений Павелчук често се появява в Гродно в компанията на казаци от групите „Казашки Спас“ и „Немански казаци“, а представители на Россотрудничество често присъстват на организираните от него събития. Сред функциите на тази руска държавна агенция са управлението на руската държавна собственост в чужбина, развитието на международните отношения на Руската федерация с чужди държави, както и „насърчаване на разпространението в чужбина на обективна представа за съвременна Русия“. „Россотрудничество“ често се свързва с дейността под прикритие на руските разузнавателни служби.


Журналистът Денис Ивашин в публикация на сайта Informnapalm отбеляза значително активизиране на казашкото движение и православните военно-патриотични клубове под ръководството на Руската православна църква в Гродненска област на Беларус. "Днес в православните епархии на Гродненска област има осем PVPK, докато в цяла Беларус те са малко повече от двадесет. Шест PVPK са създадени директно към Гродненската православна епархия, четири от тях в самия Гродно", той написа. Ивашин свързва работата на тези клубове с Павелчук и неговия предшественик протоиерей Аркадий Косьяненко.


През септември 2015 г. Павелчук участва в религиозно шествие в град Сопоткин близо до беларуско-полската граница. Формално шествието беше посветено на 101-та годишнина от явяването на Пресвета Богородица в Августовската гора, но по някаква причина участниците тогава взеха със себе си черно-жълто-белите знамена на Руската империя, които са често използван от руските националисти. Към тези знамена участниците в марша закачиха и георгиевски лентички.


Отговорност за имперските знамена поеха представители на горепосочената организация „Казашки Спас” от Минск. Но интересно е, че в шествието под тях участваха и представители на Гродненския граничен отряд, които охраняват границата с Полша.


„Той е абсолютният представител на „руския свят“, казва за Павелчук един от свещениците, който по това време работи и в Гродно, „Той лиши беларусите от правото на независимост, смяташе ги за част от руския народ. ”


Събеседникът на Радио Свобода потвърждава, че Павелчук винаги е бил привърженик на казашкото движение и често е посещавал събития в Москва. След известно време поради това той имаше конфликт с архиепископа на Гродно Артемий (Кищенко).


„Когато главата на Руската православна църква патриарх Кирил назначи Павел (Пономарев) за митрополит в Беларус, той едновременно назначи архимандрит Васиан (Змеев) за представител на Руската православна църква в Беларус“, казва свещеникът. /също изгонен от България заедно с Павелчук – бел. ред./ Той беше „очите и ушите“ на Кирил в Беларус, а информаторът на Змеев в Гродно беше Павелчук. Именно Павелчук се оплака на Змеев, че епископ Артемий иска автокефалия и мисли за беларусизацията на църква."


В резултат на този конфликт с прекия си ръководител Павелчук напуска Гродненската епархия и се озовава в манастира "Св. Елисавета" в Минск - огромна бизнес империя и център на "руския свят" в Беларуската православна църква. Там той отговаря, наред с други неща, за движенията срещу алкохолизма и умереността.


Както белоруската служба на радио "Свобода" съобщи по-рано , манастирът "Св. Елисавета" открито подкрепя военната агресия на Русия в Украйна и събира пари за оборудване за руската армия.

През март 2018 г. архимандрит Васиан (Змеев) от Беларус беше преместен в България като представител на Руската православна църква в тази страна. През ноември 2020 г. Евгений Павелчук също беше изпратен в България след Змеев - като служител на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София.


Българската служба на радио "Свобода" съобщи, че в България архимандрит Васиан (Змеев) активно се е намесвал в дейността на Македонската православна църква и е посетил Северна Македония, за да извърши руска разузнавателна мисия с цел да предизвика разцепление в Македонската църква. Изданието не съобщава какви задачи е могъл да изпълнява Павелчук в България.

Настоящее время", превод ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3926 |27.09.2023 Иво Беров: Путинова Русия налага целите си през църквата . 11| 71878 |27.09.2023 Чаши ли е крал Хекимян от телевизията? – пита Райчев. Плонжове, слугинаж и други долнопробни факти . 6| 3833 |27.09.2023 В Лвов маскират и защитават паметниците си от руски ракети . 12| 7413 |27.09.2023 Борисов скочи на Асен Василев заради "донос-бонус"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads