Реклама / Ads
4| 3346 |07.10.2021 НОВИНИ

Лъжата ”Ивермектин” - лекарственото ”чудо” срещу COVID-19

.
“Ивермектин” е лекарственото чудо срещу COVID-19, лансирано от антиваксърите като универсалното средство за борба с пандемията. Медикаментът дори е препоръчван за употреба от здравните власти в някои държави. Оказа се обаче, че “Ивермектин” не е чак толкова чудотворен, а освен това са налице куп грешки в редица проучвания, върху които стъпва репутацията на лекарството.
 

В продължение на години антипаразитното лекарство “Ивермектин” се използва широко за лечението на хора и животни. По време на пандемията от COVID-19 се появиха редица поддръжници на идеята, че медикаментът помага в борбата и с друго - коронавирусът и предотвратява тежко боледуване и смърт.

 

Здравните власти в САЩ, Великобритания и Европейският съюз обаче установиха, че липсват достатъчно доказателства в тази посока. Въпреки това хиляди поддръжници, от които предимно антиваксъри, продължиха с усилена кампания в полза на "чудотворното лекарство". 

 

В социалните мрежи активно се разменят съвети между потребители кой как и откъде може да се сдобие с "Ивермектин". Сляпата вяра в способностите на лекарството накара хиляди хора по света да го употребяват. Мотивират твърденията си с научни изследвания, според които доказателствата за ефективността на лекарството в борбата срещу COVID-19 се прикрива умишлено или просто се игнорира. 

 

BBC обаче прави мащабно разкритие. Британската медия е открила, че при над ⅓ от най-големите проучвания за употребата на “Ивермектин” са установени сериозни грешки и дори сигнали за потенциални измами. Същевременно никое от останалите изследвания не предоставят ясни доказателства за положителния ефект от употребата на медикамента срещу COVID-19. 

 

Според разкритията данни за пациентите са били използвани многократно, за да се увеличи броя на групата доброволци. Изборът на тестваните пациенти пък бил преднамерен. Процентите не са били изчислени правилно. Освен това при част от проучванията местни здравни власти не са били информирани.

 

Едно от най-големите и качествени проучвания “The Together Trial” в канадски университет. Учените откриват, че няма никаква полза от “Ивермектин” що се отнася до борбата с COVID-19. Самото лекарство се смята за сравнително безопасно, въпреки че има някои сигнали за странични ефекти. В САЩ например са съобщили за отравяне с медикамента, а пациенти са имали повръщане, диария, халюцинации, загуба на ориентация. Най-голямата вреда обаче сякаш е фалшивото усещане за сигурност, особено ако заразените с коронавирус се обръщат към “Ивермектин”, вместо да потърсят болнична помощ или да се ваксинират. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 17574 |19.09.2021 Да изваем Борисов от восък в Музей на лъжата и корупцията . 46| 8608 |07.09.2021 Трифонов: Ако на Дончева й стиска, да се яви с Радостин Василев пред детектор на лъжата . 16| 8346 |26.08.2021 Димитър Стоянов: Докато истината си върже обувките, лъжата обикаля една временна комисия . 28| 34871 |23.08.2021 Проф. Денков: На лъжата "обир по Харвардски" ще противопоставя истината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads