Реклама / Ads
12| 6391 |13.09.2023 НОВИНИ

Латифундии и партиен цинизъм: Григор Лилов за протеста на зърнарите

.
Утрешният протест на латифундиерите-зърнопроизводители срещу вноса на украинско зърно и слънЧоглед и подкрепата за него от някои уж "леви" и грижещи се за хората партии като БСП и "Възраждане" е върхът на цинизма. Според "Възраждане" и Копейкин това "доубива българското производство и българските производители нямат пазар, за да реализират родната ни продукция", според БСП и Корнелия Нинова е повод за оставка на правителството. 
 

Въпреки че вносът на украинско зърно миналата година беше разрешен, приходите от производство на зърно тук, в България са били 9 милиарда и 976 милиона лева. 

Печалбата им, която са декларирали и върху която са платили данъци, е била 2 милиарда и 507 милиона лева. (норма на печалба 25% - една четвърт!)

Освен това латифундиерите са били освободени от акциз върху горивата и са спастрили още 100 млн. лева отделно от печалбата. 

 

За капак зърнопроизводството е получило отгоре и 1 милиард и 960 милиона лв. субсидии (основно безвъзмездни средства от ЕС).

 

Според финансовият министър забраната за внос на украинско зърно е нанесло щета на бюджета от 146 млн. лв., а до края на годината по още 40 млн. на месец. 

Въпреки сумите, които видяхте, сами знаете каква е и с колко спадна цената на хляба. 

 

Моят анализ съвпада с този на министъра и затова горещо подкрепям позицията на Асен Василев и тази на правителството. 

 

В добавка при практически картелизираното зърнопроизводство у нас вносът е регулатор на нереално високите цени и ще спомогне за намаляване на инфлацията. 

Пиша за латифундиери и латифундии, защото данните на световната банка и ЕС показват, че България има най-уедреното по площи селско стопанство в Европа. Официално 200 семейства владеят 80% от земята ни. А като отчетем, че редица едри селскостопански производители фактически са подставени лица, на практика четири финансово-икономически конгломерата господстват изцяло над селското стопанство и селскостопанската земя на България. 

.

Проблемът на родните собственици на латифундии е алчността - не само към родните потребители. 

 

Очаквайки (не без основание) Русия да блокира износа на Украйна, те калкулираха износни цени от 1200 долара за тон, не продадоха заради това зърното и сега са нервни, че разчетите им за пръскащи се от пари сейфове и банкови сметки няма да се сбъдне. 

 

Най-сетне свободният износ на украинско зърно ще намали световните цени, което ще доведе до намаляване на инфлацията в световната икономика и ще помогне за прехраната на населението в десетки много бедни държави. Освен това ще осигури валутни постъпления за Украйна, от които тя спешно се нуждае и ще е конкуренция на руския износ.  

Евентуално вето трябва да се наложи не върху износа на селскостопански стоки от Украйна, а върху вносът на кремълска пропаганда  и интереси в българското селско стопанство.

 

Да напомня, че земеделският министър Кирил Вътев е възпитаник на борческата школа - свободна  борба в Спортната академия и дълги години е бил треньор по свободна борба. И стана "бизнесмен" веднага с промените, а през 1993 г. регистрира фирма "Тандем". Позицията му, че не било "съгласувано" с него е всъщност категорично изказаното му  "против" отпадането на забраната. Този човек няма място в правителството - то е колективен тим и би трябвало бързо да се замени с друг.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4944 |13.09.2023 Балтийските държави забраниха на руски коли да влизат на територията им . 4| 5530 |13.09.2023 На второ четене в комисия: Трудовата книжка става електронна . 8| 4643 |13.09.2023 Ембаргото върху украинското зърно: Скандалите в НС продължават и утре . 4| 4740 |13.09.2023 Румънските военни са открили отломки, за които се предполага, че са от руски дрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads