Реклама / Ads
0| 3011 |18.04.2022 НОВИНИ

Лавина затвори пътя към хижа Вихрен, сняг по проходите

.
Източник: БГНЕС
Лавина е паднала в събота до хижа Вихрен в Пирин. Пострадали няма. Блокирани са останали автомобилите на повече от десет души, на които се наложило да се приберат пеша.
 

"Тази зима имаше изключително много сняг. По данни на Лавинната асоциация имаме 5.8 метра натрупал сняг. Като слегне, това е 3 метра сняг", обясни планинарят Явор Първанов. По думите му със силното затопляне е възможно някой от слоевете на снежната покривка да се свлече.


Пътят към хижа Вихрен е затворен. Затрупаните автомобили остават на място, докато времето позволи пътят да бъде почистен.


10 см е снежната покривка на прохода „Петрохан". Температурата в района е -5 градуса. Пътищата в района се почистват и опесъчават от шест машини.


Сняг вали и на прохода Шипка. Заради вятъра видимостта е намалена до 50%. Снежната покривка там е около 4 см, пътното платно е заснежено и заледено на места заради отрицателните температури. По информация на областно пътно управление в Стара Загора два снегорина почистват прохода от южна страна.


Сняг вали и на Прохода на Републиката. Там също са минусови температурите, но по информация на областното пътно управление вали малко по-малко сняг.


Троянският проход е затворен отново заради силен снеговалеж от снощи, съобщи Би Ти Ви(link is external). Оттам не могат да преминават никакви моторни превозни средства - нито товарни, нито леки.


В област Смолян, където още в неделя започна да вали сняг, няма затворени пътища. Снеговалежът там е слаб, информират службите, но силният вятър обаче затруднява движението по високите места.


Още вчера от агенция пътна инфраструктура предупредиха всички, които ще пътуват през планинските проходи, да подготвят автомобилите си за зимна обстановка - зимни гуми, ако се наложи и вериги, пълни резервоари с гориво и най-вече вниманието на шофьорите да е повишено.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2836 |30.03.2022 Зеленски пред норвежкия парламент: Европа да затвори пристанищата си за руски кораби . 0| 3238 |28.03.2022 Няма излизане за нашия кораб, Русия затвори Керченския пролив . 0| 3017 |25.03.2022 Украйна поиска от ЕС да затвори границите си с Русия и Беларус . 0| 3048 |14.03.2022 Зеленски към НАТО: Ако не се затвори небето над Украйна, руските ракети ще започнат да падат на ваша територия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads