Реклама / Ads
0| 3238 |28.03.2022 НОВИНИ

Няма излизане за нашия кораб, Русия затвори Керченския пролив

.
Източник: marinetraffic
Дори да излезе от пристанище Мариупол в Азовско море българският кораб Царевна няма как да мине през Керченския пролив, защото е затворен от Русия. Движението в Азовско море е напълно спряло. Това се вижда от сателитния радар на сайта marinetraffic.com.
 

Министерството на външните работи е в непрекъснат контакт с блокираните моряци на корабите "Рожен" и "Царевна". Това заяви за "Хоризонт" ръководителят на кризисния щаб за Украйна към Министерството на външните работи Антон Марков. По думите му още на 15 март е подадена информация до посолството ни в Лондон, което е акредитирано към Международната морска организация. Работи се по варианти за евакуация от Мариупол или по суша, или по море, но към момента това е невъзможно, обясни Марков:

 

"Те не могат да тръгнат, защото пристанището е минирано, има взривен кораб на входа и трябва да се почисти, за да могат да излезнат, но това не значи, че се решава въпроса, защото излизайки в Азовско море, те трябва да минат през Керченския пролив, където руснаците държат затворен пролива и не пускат никакво движение".
Обмисля се и вариант нашите сънародници да бъдат изтеглени с хуманитарния коридор от Мариупол, който се организира съвместно от Франция, Гърция и Турция:
"То е възможно, стига да се осъществи този "зелен коридор". Ние сме и в постоянен контакт с гръцките колеги и техния кризисен център, така че при развитие на обстоятелствата, разбира се, че ще се опитаме да се възползваме, стига да искат да слезнат от кораба нашите моряци".

 

От 17 българи на борда на кораба "Царевна" само един е изявил желание да бъде изтеглен от страната, други двама обмислят: "Не мога да кажа защо техните съпруги се оплакват, при условие, че самите хора не са решили да се изтеглят. Разбирам ги. Тежко им е, естествено, но хората, които са пожелали да слезнат на този етап, изключая един, който е в Мариупол, всичките са свалени и вече са си в България, шест човека".
По-рано днес премиерът Петков заяви във Фейсбук, че правителството няма да предприема евакуация на екипажите, докато ситуацията не предполага безопасното ѝ провеждане, а моряците имат храна.

 

Българските моряците на кораб „Царевна”, който е блокиран в пристанището на Мариупол имат сериозне проблем с храната. Последната доставка е направена ден преди започването на войната и макар че те са намалили порциона си, тя е вече на привършване. Това каза по Нова телевизия съпругата на един от моряците.

Тя беше категорична, че българите на борда на „Царевна” не получават никаква подкрепа от държавата ни. Относно възможностите за евакуация на моряците Севдалина Стоянова разказа, че за такава се говори още преди 10 дни. Тя обаче не е по план от държавата, а моряците е трябвало сами да намерят транспорт. „Това би било самоубийство”, коментира в ефир Стоянова.

 

Близките на 17-те български моряци нямат връзка с тях от два дни. Моряшката съпруга разказа, че екипажа се крие от бомбите и снарядите, които падат в пристанището на Мариупол в машинното отделение на кораба, което е под водолинията. „Една бомба е паднала много близко до кораба и има по обшивката на корпуса големи вдлъбнатини. От шрапнели има напукани прозорци. Има дупки по горната част на корпуса”, заяви Севдалина Стоянова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5245 |28.03.2022 Бойко Станкушев: Ако не беше арестът на Борисов, изобщо нищо нямаше да се случва . 0| 3092 |28.03.2022 Калфин: В Черно море се водят военни действия, няма как да пратим C-300 на Украйна . 0| 2988 |28.03.2022 Д-р Симидчиев: Личните лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове . 0| 4701 |27.03.2022 Асен Василев: Няма натиск върху Самуилов от “Инса Ойл”, имал съм предишна среща с него, не сега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads