Реклама / Ads
31| 3256 |15.02.2021 НОВИНИ

Лавров: Брюксел руши връзката между Русия и ЕС

.
Сергей Лавров Източник: БГНЕС
Русия е напълно готова да обсъди с Европейския съюз всички проблеми в отношенията, но Брюксел е инициатор на разривът в тези отношения. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от агенция ТАСС.
 

Кремъл е готов да възстанови отношенията с ЕС, но само ако Брюксел спре да ги руши, става ясно още от думите на външния министър.


ФрогНюз припомня, че до тук се стигна след отравянето и последвалият няколко месеца по-късно арест на руския опозиционер Алексей Навални. Критикът на Путин се превърна в препъникамък в отношенията между Брюксел и Москва. Блокът иска да наложи санкции заради действията на властите не само срещу Навални, но и срещу протестиращите в негова подкрепа, след като опозиционерът бе осъден на 3 години и половина лишаване от свобода. По време на протестите имаше ескалация на напрежението. Полицията използва сила срещу демонстрантите, има и задържани. 


В отговор на желанието на ЕС да бъдат наложени санкции обаче, Русия реагира остро. Появиха се заплахи за скъсване на отношенията, които бяха отправени от Лавров непосредствено след визитата на дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел. Впоследствие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че думите са били извадени от контекста и Москва се надява отношенията между двете страни в конфликта да се затоплят, но всичко е в ръцете на ЕС.


“Изборът е техен”, допълни още Лавров днес.


“По принцип всеки, който се интересува повече или по-малко от ситуацията в Европа, отдавна знае, че в продължение на много години този разрив (в отношенията между Руската федерация и ЕС) се случва: ЕС последователно подкопава отношенията, категоричен бе външният министър.

Според руския министър 2014 г. се е превърнала в своеобразна повратна точка за отношенията между Москва и Брюксел. 


“Европейският съюз показа като цяло своята безпомощност по отношение на споразумението, постигнато точно в навечерието на преврата (в Украйна) между правителството и опозицията и под него стоят подписите на Германия, Франция и Полша".



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 3497 |12.02.2021 Лавров: Русия е готова да скъса с ЕС . 49| 3792 |03.02.2021 Лавров: Нека Западът да не бърка учтивостта на Русия със слабост . 4| 3369 |01.02.2021 Нападение с нож в брюкселското метро . 45| 3511 |25.01.2021 Арестът на Навални - отново на фокус в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads