Реклама / Ads
0| 3786 |09.04.2020 НОВИНИ

Лекар от Еквадор: Чакаме някой да умре, за да приемем пациент с COVID-19

.
Източник: Twitter
Предрешена битка срещу COVID-19 в Еквадор. Местен лекар твърди, че има сериозен недостиг на болнични легла, лекарства и най-вече здравни работници.
 

Само на около 400 километра от столицата Кито се намира град Сантяго де Гуаякил - най-големият град в Еквадор. По данни от 2009 г. градът е с население над 3 милиона души. Това е и най-сериозно засегнатият от епидемията в страната. Към днешна дата в Гуаякил са регистрирани общо 4 450 болни. Това са близо 70% от всички случаи в Еквадор. Починалите в града са 242.

 

Снимки на тела по улиците шокираха потребителите в социалните мрежи. Причината е изчерпаният капацитет на моргите в Гуаякил. Няма достатъчно свободни места и в гробищата. Ситуацията бързо стигна до международните издания и се превърна във водеща новина. Огромна е цензурата обаче в страната и малцина от борците на първа линия се страхуват да говорят.

 

“Има страшен недостиг на лекарства по аптеките - както частните, така и държавните. Имаме болници, в които няма достатъчна леглова база, няма и респиратори, които са от критична важност за спасяването на човешки животи”, разказва пред RT лекар от Гуаякил.

Това обаче означава, че медиците са изправени пред тежки избори.

 

“В много от случаите ни се налага просто да изчакаме някой да умре, за да може да настаним друг пациент и да го прикрепим към обдишвател”, споделя още медикът.

 

Липсата на екипировка е довела и до принудително затваряне на една от болниците в града. Лекарят е категоричен - при наличните условия светлина в тунела няма, а ситуацията ще се влошава все повече.

 

Едно от последните решения на властта е труповете да се съхраняват в хладилни камиони. Създадени са така наречените “спешни гробища”.

 

“Труповете по улиците ще започнат да се разлагат. Това ще влоши епидемията и ще доведе до поява на други заболявания”, смята лекарят.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3612 |08.04.2020 Болницата в Белоградчик ще работи. Двама лекари се върнаха на пост . 7| 3896 |07.04.2020 Япония дарява на България лекарство за пациенти с COVID-19 . 1| 3899 |07.04.2020 В Денят на здравето: Да благодарим на лекарите на първа линия . 1| 3979 |07.04.2020 Д-р Миндов: Едва ли приложението ViruSave ще е от полза на лекарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads