Реклама / Ads
5| 4976 |26.09.2020 НОВИНИ

Лекар: Учениците няма да боледуват тежко от COVID-19

.
Д-р Александър Симидчиев
Не предвиждам големи проблеми с учениците, възможно е да има проблеми с учителите. Но учениците няма да боледуват тежко, но те ще станат начин, по който инфекцията ще се разпространява. Това заяви по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев за проблема с разпространението на коронавируса в училищата.
 

Увеличаването на заразените е очаквано, "защото върнахме горе-долу една десета от населението обратно в групи - това са 700 000 ученици, които започнаха да си контактуват интензивно и това е мястото, където заразата се разпространява".

Според пулмолога това, което наблюдаваме като пикове и спадове, не се дължи на външни фактори на вируса, а на поведението на хората.

 

"Когато хората се уморят да спазват мерките и започнат да контактуват повече и без предпазни средства, ще имаме пик. Когато съберем много хора на мач, на протест или на училище - ще наблюдаваме пик. Не е проблемът на околната среда, проблемът е на човешкото поведение", допълни той.


Д-р Симидчиев заяви, че в момента, в който хората започнат да палят печките с дърва и въглища, увеличаването на фините прахови частици ще предразполага към по-често боледуване от всякакви инфекции, включително и от коронавируса. Той даде за пример Северна Италия, където според него, една от причините тя да е такова огнище, е че било най-замърсеното място от цялата страна.

 

Пулмологът заяви, че системата все още не е под натиск, но е трудно да се прогнозира какво ще стане по-натам. "В интензивните отделения няма да има проблем с ресурса. Около 700 човека са хоспитализирани към момента, това също е далече от броя на леглата, които има", коментира той.


Единствено проблем вижда в поляризирането на мненията, защото хората се объркват кого да слушат и защо. Според него трябва да се обърне внимание не да се нарежда на хората какво да правят, а да им се обяснява какво и защо трябва да направят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8573 |25.09.2020 Адвокат: Гешев е безконтролна фигура. Това няма аналог . 18| 9307 |25.09.2020 Иван Бакалов: Клатят се с всичка сила. Само в главата на Борисов няма проблем . 19| 7134 |24.09.2020 МВР за случая с Димитър Кенаров: Няма пребит журналист . 18| 7083 |24.09.2020 Радев: Хора с пълни шкафчета канят на диалог тези с празни. Няма как да стане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads