Реклама / Ads
1| 3288 |23.02.2021 НОВИНИ

„Лекари без граници“: ЕС лишава от равен достъп до ваксина

.
Източник: БГНЕС
Действията на Европейският съюз да запази милиарди дози ваксина срещу коронавирус за своето население възпрепятства равноправния достъп до ваксиниране в света. Такава е позицията на хуманитарната организация „Лекари без граници” (MSF).
 

„ЕС е резервирал милиарди дози ваксина за себе си, блокирайки глобалния справедлив достъп. В началото на пандемията „лидерите на Европейския съюз набелязаха смели цели, които дадоха надежда за глобален отговор” в борбата срещу COVID-19“, твърдят от организацията.

 

Става въпрос за това, че ваксините срещу коронавирус трябва да се разглежда като „универсално съвместно благо”, прозвучаха призиви за масовото им производство в света.

 

„За съжаление, действията на ЕС са в противоречие с тези амбициозни задачи и понякога затруднява други държави да поемат контрола над пандемията”, се казва в позицията на „Лекари без граници”.

 

Във връзка с това се призовава ЕС да облекчи „предаването на технологиите в областта на здравеопазването и ваксините на европейските фармацевтични компании на производители в държави с ниски и средни доходи.

 

От „Лекари без граници” очакват на предстоящата среща на лидерите на държавите от ЕС на 25-26 февруари „спешни действия за насърчаването глобалния достъп до ваксините”.

 

„Стратегията на ЕС за производството на ваксини в Европа в момента не може да задоволи потребностите на Общността, какво остава за търсене в световен мащаб. Евросъюзът носи политическата отговорност да осигури и да разреши на всяка държава да произвежда свободно основните средства, особено на ваксини, за контрол над тази безпрецедентна пандемия”, заяви международният президент на MSF Кристос Кристу.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3555 |04.01.2021 Адв. Мария Шаркова: Информираното съгласие за ваксините не ни лишава от права . 23| 5604 |19.12.2020 Мартин Димитров: Г-н Пеевски и г-н Борисов устойчиво ни лишават от бъдеще . 33| 21311 |22.08.2020 ИПИ към Борисов и ГЕРБ: Употребата на Конституцията за оцеляване на власт, ви лишава от легитимност пред обществото . 5| 4553 |09.04.2020 „Репортери без граници“: Европа не успява да защити журналистите в кризата с COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads