Реклама / Ads
160| 6332 |26.11.2011 НОВИНИ

Лекари скочиха срещу гражданите, не били убийци

.
След зачестилите случая на твърдения за смърт след докторски грешки в лекарското съсловие цари обида, страх и гняв. Това заявиха пред "Дарик" председателя на етичната комисия в Лекарския съюз проф. Милан Миланов, на бившия шеф на Майчин дом Методи Янков и директора на Втора градска болница Красимир Пандев.
 

 

„Не зачестяват лекарските грешки, зачестяват оплакванията от подозрения, че има такава ситуация при всеки конкретен болен. В никакъв случай няма никакво зачестяване. В статистиката по отношение на последните случаи, които са най-болезнени, както за обществото, така и за нас лекарите - майчина и детска смъртност, няма данни, че имаме увеличение на тези случаи", каза проф. Милан Миланов.

 

„Всички будки за вестници грееха с централно заглавие „Лекари убийци". Това е сатанизиране, това е народен съд. „Защо, убийци, търговци, не им дадохме пари и тя затова умря". Страх и гняв от насажданата омраза по принцип към лекарите, защото както при предишния много тъжен случай на Запряна, която почина след като посети четири елитни болници, беше нарочен един лекар. Лекарите вече се страхуват да поемат отговорност. Аз съм акушер-гинеколог. Има здрави бременни, но и болни бременни. Повечето нещатни случаи се случват при усложнения на болните бременни и понякога системата е безсилна", коментира Методи Янков.

 

„Лекарски грешки, или медицински - в по-широкия смисъл на думата, се случват. Ние не може да сме никакъв оазис, в който това да не се случва. Интересно е колко медицински грешки има по регистрите на Европейския съюз. От 4 до 16, от 8 до 12 - различен процент, говоря за хоспитализирани болни. Медицинска грешка не означава колко процента умират по някакъв медицински проблем, било апаратура, било с конкретно физически лице, а че при оказване на медицинска услуга, винаги може да не се постигне най-добрият и желан резултат. Няма лекар, който да изпълнява своята, дейност и да не иска да помогне", смята Красимир Пандев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5407 |25.11.2011 Здравният министър: Опасно е да настройваме пациенти срещу лекари . 2| 8664 |24.11.2011 Операция отложи делото срещу Нанев . 18| 5177 |22.11.2011 След правозащитниците и адвокати скочиха срещу Цветанов . 6| 5611 |22.11.2011 САС започна делото срещу Кoвачки в негово отсъствие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads