Реклама / Ads
6| 5619 |22.11.2011 НОВИНИ

САС започна делото срещу Кoвачки в негово отсъствие

.
Христо Ковачки
Софийски апелативен съд даде ход на делото срещу скандалния бизнесмен Христо Ковачки, обвинен в укриването на данъци в особено големи размери – 16 млн. лева. Така процесът тръгна и на втора инстанция, но в отсъствието на подсъдимия, който Софийски градски съд осъди на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.
 


Според прокуратурата Ковчаки е извършвал данъчните престъпления в периода 2005-2008 г. чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване, като така неправомерно е бил получен данъчен кредит.

Според държавното обвинение четири фирми на Ковачки са сключили фиктивни сделки за доставка на машини и оборудване, като са били давани неверни данни при покупко-продажбите.


Апелативния съд ще направи опит да разпита двама свидетели, на чиито показания се крепи защитната теза на Христо Ковачки -  Тони Николов и Васил Лозанов, които не бяха открити от СГС при разглеждането на делото на първа инстанция. Освен, че тогава съдът поиска двамата да бъдат доведени принудително, те бяха и глобени.

Двамата свидетели са представители на фирмите, доставяли оборудването и машините на дружествата на Ковачки. Съдебният състав посочи, че са необходими допълнителни усилия, за да бъдат намерени и призовани за разпит.


Апелативният съд поиска да бъдат разпитани отново и специалистите, изготвили съдебно-техническата експертиза по делото. На днешното съдебно заседание трима експерти, работили по съдебно-счетоводната и банкова експертиза в процеса отново дадоха обяснения за експертното си заключение.


Съдът поиска от НАП и да предостави информация дали е имало приключили ревизии за фирмите по делото, сред които са и четирите фирми на бизнесмена Ковачки, за които прокуратурата твърди, че са извършвали фиктивни сделки. САС поиска, ако е имало такива ревизии, данъчните да предоставят заключенията от тях.


Процесът продължава през декември.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7116 |17.11.2011 Висши магистрати скочиха срещу новите мерки против полицейско насилие . 5| 4856 |17.11.2011 КНСБ готви протести срещу пенсионната реформа . 18| 4801 |16.11.2011 Природозащитници отново скочиха срещу добива на шистов газ . 104| 8589 |15.11.2011 Сини и червени рамо до рамо срещу Бюджет 2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads