Реклама / Ads
0| 3892 |10.11.2020 НОВИНИ

Лекари от ВМА оперираха пациент с коронавирус

.
Екипът на ВМА
По време на операция на пациент с коронавирусна инфекция екип медици от ВМА установява, че болният не се повлиява от стандартните дози кръворазреждащи медикаменти, използвани при други подобни случаи. Лекарите споделят важния детайл, в стремеж да помогнат на колегите си, които може да изпаднат в подобна ситуация, съобщиха от лечебното заведение.
 

Медиците влизат по спешност в специално обособената операционна зала за работа с такива пациенти заради влошеното състояние на 58-годишен пациент с тежко протичане на инфекцията – с изразена дихателна недостатъчност, сатурация 75 ( нива на кислород в кръвта), с разгърната клинична картина на масивна двустранна пневмония, и придружаващи заболявани артериална хипертония и леко изразена сърдечна недостатъчност.

 

Диагностициран е със силни болки и изстиване на десен долен крайник и е преценен от специалистите за спешно съдово реконструктивно лечение, заради риск от влошаване на здравословното състояние.

 

"Проведохме обсъждане на спешен колегиум, където бе предложен сценарий за интраоперативно лечение, въпреки тежкото общо състояние на болния. А целта е ясна – предотвратяване на евентуална ампутация", казва д-р Светозар Марангозов.

Операцията продължава около 1,5 часа при спазване на всички протоколи за защита на болния, персонала и недопускане на разпространението на опасната инфекция в лечебното заведение.

 

Заради оскъдния опит в операциите на болни с доказан COVID-19 и сложността на ситуацията, произтичаща от общото състояние на болния, медиците действат по индивидуален алгоритъм за оперативни интервенции в такава ситуация.

 

Това налага използването на иновативен подход за овладяване на ситуацията и прилагане на много по-високи дози кръворазреждащи средства с цел лечение и профилактика на съдови усложнения от подобен тип при тези болни.

И след самата операция пациентът приема много високи дози антикоагуланти и съдоразширяващи средства, като състоянието му е стабилно благодарение на интердисциплинарната екипна работа във ВМА.

 

Екипът на Клиниката по съдова хирургия, ръководена от проф. Кузман Гиров, е в процес на разработване на алгоритъм за работа при такива болни с цел профилактика и лечение в хирургичните клиники, както и подобряване на качеството на предоставяната медицинска грижа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5553 |09.11.2020 Лични лекари отказват категорично работа в COVID зоните . 2| 4005 |09.11.2020 Иван Димитров: Хроничните пациенти стават заложници на коронавируса . 9| 5152 |09.11.2020 Д-р Виктория Чобанова: Не питайте тази седмица личните си лекари за писиар тестове . 3| 4562 |08.11.2020 Д-р Гергана Николова: Издаването на направление за PCR е почти невъзможно за личните лекари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads